Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

KS: ”Ett exceptionellt och oacceptabelt händelseförlopp”

Publicerad: 31 augusti 2016, 09:08

Melvin Samsom, sjukusdirektör för KS.

Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

NY VERSION Sjukhusdirektör Melvin Samson lovar att säkerställa att något liknande som hänt under kirurgen Paolo Macchiarinis tid aldrig ska hända igen.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetPaolo Macchiarini

– Vi tar utredningens resultat på största allvar, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom i ett pressmeddelande från Karolinska universitetssjukhuset, KS.

– Det som har inträffat är helt oacceptabelt. Och på väldigt många sätt också exceptionellt. Utredningen visar på ett händelseförlopp där Paolo Macchiarini kunnat genomföra tre transplantationer helt utanför sjukhusets ordinarie regelverk och rutiner, utan att några varningssystem slog till, fortsätter han och konstaterar att KS viktigaste uppgift nu är att säkerställa att det aldrig kan hända igen.

Chefläkaren Nina Nelson Follin konstaterar att det är en gedigen utredning som ger en samlad bild av händelseförloppet.

– Vi kommer ingående arbeta med rekommendationerna från Kjell Asplunds utredning. Karolinska Universitetssjukhuset kommer vidta nödvändiga åtgärder för att stärka våra rutiner, regelverk och vilket ansvar man har som chef och enskild läkare att alltid utgå från patientsäkerheten, säger hon i pressmeddelandet.

Redan nu ska sjukhuset ha vidtagit åtgärder som handlar dels om ledarskapsfrågor och arbetskultur, en öppen sådan, och förtydligande av ansvar. Vid samrekrytering med Karolinska institutet har KS ansvar klargjorts. Och det finns en ny intern rutin vid start av kliniska studier.

Sjukhusledningen har tagit upp frågan om följsamhet till lagar och regler med alla verksamhetschefer. Dessutom granskar KS övriga operationer som Paolo Macchiarini genomfört.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att återställa förtroendet hos våra patienter, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Han bemöter också kritiken från Kjell Asplund om att sjukhuset litade för mycket på Karolinska institutets bedömning när Paolo Macchiarini anställdes. Nu ska rollerna bli tydligare.

– Min tolkning av rapporten är att det måste finnas en tydlig ansvarsfördelning. Ett ansvar som ligger på Karolinska institutet och ett ansvar som ligger på Karolinska sjukhuset.

Sjukhuset ger även Kjell Asplund rätt i att Paolo Macchiarinis operationer borde ha räknats som forskning och inte som sjukvård.

– Det är väldigt tydligt att det här var inte klinisk praxis. Det fanns inte vetenskap och beprövad erfarenhet som stod bakom. Det fanns inte ens djurexperimentella studier bakom och då blir det väldigt uppenbart tycker jag, säger Nina Nelson Follin.

KS har också börjat granska ytterligare fyra fall med patienter som behandlats av Paolo Macchiarini. Dessa patienter har dock inte fått konstgjorda strupar.

Dagens Medicin uppdaterar löpande under dagen. Alla våra nyheter kring fallet Paolo Macchiarini hittar du här.

Här finner du utredningen i sin helhet.

Relaterat material

”Macchiarini borde över huvud taget inte ha anställts”

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

CHARLOTTA KJELLBERG OCH SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev