Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

KS Macchiarini-granskning klar idag

Publicerad: 31 augusti 2016, 07:05

Paolo Macchiarini.

Nu hamnar Karolinska universitetssjukhuset i fokus när Kjell Asplund presenterar sin utredning kring Paolo Macchiarinis operationer.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

Tre patienter fick syntetiska luftstrupar inopererade medan den italienske kirurgen Paolo Macchiarini var verksam som överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset (KS). Två av dem är i dag döda och en vårdas på sjukhus i USA.

Under onsdagen presenteras en utredning kring de omständigheter som omger Macchiarinis operationer på KS. Utredningen är beställd av sjukhuset, men utförts externt under ledning av Kjell Asplund, professor emeritus i medicin och ordförande i Statens medicinsk-etiska råd.

Utredarens uppgift har varit att klarlägga beslutsprocessen och dokumentationen kring operationerna. Vidare skall det utredas vilken roll olika beslutsfattare på sjukhuset haft i förhållande till Macchiarini.

– I vårt uppdrag ingår också att vi ska komma med förslag till förändringar, men jag vill inte säga något mer specifikt, säger Kjell Asplund till TT.

Parallellt med KS utredning pågår flera andra granskningar, bland annat på Karolinska institutet, där Paolo Macchiarini var gästprofessor.

Operationerna vid KS utreds även av polisen och Macchiarini är misstänkt för vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.

Dagens Medicin är på plats vid dagens presskonferenser och rapporterar löpande under dagen.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev