Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Läkare marknadsförde kosttillskott som ”coronakur”

Publicerad: 16 april 2020, 12:39

Kostillskottet marknadsfördes som en ”coronakur” som skulle bota covid-19. Bakom bolaget finns flera kända läkare, skriver Expressen.


Kosttillskottet Anoroc innehåller probiotika och zink och marknadsfördes av Protekta AB som ett genombrott för att stoppa spridningen av sars-cov-2 och hjälpa mot sjukdomen covid-19. Nu har Läkemedelsverket stoppat försäljningen, eftersom det saknas vetenskapliga belägg för att det fungerar.

Anders Milton, som bland annat varit ordförande för Läkarförbundet, sitter i Protektas styrelse. Han säger till Expressen att marknadsföringen var olycklig och att bolaget bara har anekdotisk information om effekten. Kosttillskottet används för att behandla virusinfektioner hos djur, men det saknas kliniska studier på människor.

– Vi vet inte om det fungerar, men det är värt att pröva. Man måste tänka lite utanför boxen. Men det är inte som att lägga kristaller på bröstbenet eller en gudomlig ingivelse. Det finns en tanke bakom, säger Anders Milton.

Även Johan Brun, läkare  och medicinsk rågivare hos Lämedelsindutriförningen, Lif, påstås enligt artikeln också stå bakom tillskottet. Det dementerar han i en intervju med nyhetstjänsten Läkemedelsmarknaden.

– Jag har inga finansiella intressen och har heller aldrig mottagit ersättning från företaget. Jag har definitivt inte deltagit i diskussioner kring att marknadsföra Protektas produkt Anoroc som ett kosttillskott med effekt vid covid-19, säger Johan Brun till Läkemedelsmarknaden.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev