Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Läkares aktion ska sätta ljuset på felaktigheter i sjukvården

Publicerad: 14 maj 2008, 10:01

Läkares aktion ska sätta ljuset på felaktigheter i sjukvården

Foto: Läkarna Karin Båtelson, till vänster, och Carina Iloson, är två av drivkrafterna bakom aktion avvikelse då samtliga avvikelser ska rapporteras – stora som små. Foto: Magnus Gotander

Sjukhusläkar- föreningen drar igång en aktion för att få alla läkare att rapportera varenda avvikelse. Syftet är att visa chefer och politiker det som inte fungerar inom sjukvården.


Brist på vårdplatser. Provsvar som försvinner. Utrustning som saknas. Dagligen tvingas läkare acceptera saker som hotar både deras egen arbetsmiljö och patientsäkerheten.

Sjukhusläkarföreningen i Göteborg har tröttnat på detta. I en gemensam aktion uppmanas alla läkare att under fyra veckor använda det vapen som politikerna har gett dem fullt ut – avvikelserapporteringen. Även om sjukvårdspersonal redan är skyldig att rapportera avvikelser, se faktaruta, görs det långtifrån alltid.

– Många upplever sig ständigt pressade och att de inte kan göra ett bra jobb. I stället för att skriva en avvikelse tar man in en ny patient. Till slut blir man avtrubbad och låter saker passera, säger Karin Båtelson, vice ordförande i Sjukhusläkarföreningen i Göteborg och neurofysiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I fredags, den 9 maj, fick förslaget grönt ljus på Sjukhusläkarföreningens fullmäktigemöte. Tanken med att skriva om alla avvikelser under en tidsbegränsad period är att gå från ord till handling.

– Så fort vi klagar får vi höra att vi ropar på vargen eller sysslar med revirstrider. Det här är ett sätt att inte bara gnälla utan göra något konstruktivt, säger Karin Båtelson.

Lista avgör vad som rapporteras
Planen är att köra igång i höst. Först ska en checklista tas fram över vad som faktiskt ska rapporteras. Sedan måste ett system för att samla in rapporterna tas fram, kanske genom att de lokala ombuden använder facklig tid.

Förhoppningen är att göra systemfelen tydliga för arbetsgivare och sjukvårdspolitiker.

– Att bara påtala bristerna har inte lönat sig hittills. Det här ger enorm sprängkraft för att påvisa varför fel sedan uppstår, säger Karin Båtelson.

Hennes kollega på Sahlgrenska, gynekologen Carina Iloson, tycker att aktionen är ett måste.

– Målet är att arbetsgivarna ska få upp ögonen för allt som inte fungerar och se över rutinerna så att det blir så optimalt som möjligt.

Även om läkarna får ännu mer att göra under aktionen, hoppas Karin Båtelson att både de och patienterna ska härda ut.

– De kanske kan ta den olägenheten för att det ska bli bättre, säger hon.

Myndighet vill ha aktion jämt
Socialstyrelsen har varit kritisk till att just läkare är dåliga på att rapportera avvikelser. Tomas Tegenfeldt, chef på myndighetens enhet för behörighet och patientsäkerhet, är positiv till aktion avvikelse. Men helst skulle han vilja ha aktion alltid.

– Det är jättebra om de gör detta, men vi vill påminna om att de alltid ska rapportera avvikelser, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev