Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Läkemedel mot KOL ökar risken för lunginflammation

Publicerad: 26 november 2008, 11:03

KOL-patienter som tar inhalerade kortikosteroider har en ökad risk att drabbas av lunginflammation. Det visar en stor metaanalys som publiceras i dag på tidskriften Jamas hemsida.


Inhalerade kortikosteroider ges till vissa patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Men flera tidigare studier har visa att dessa ökar risken för lunginflammation.

Forskare från Johns Hopkins University i Baltimore, USA, har därför genomfört en metaanalys av elva randomiserade studier som har jämfört behandling med inhalerade kortikosteroider med behandling med inhalerade icke-steroider på KOL-patienter. Studierna, som har pågått mellan sex månader och tre år, omfattar över 14 000 patienter med KOL.

Enligt metaanalysen ger behandling med inhalerade kortikosteroider en signifikant ökad risk, med 34 procent, för lunginflammation jämfört med kontrollgruppen. Däremot ger behandlingen ingen skillnad i överlevnad eller antal frakturer hos deltagarna. Forskarna medger dock att studierna innehåller för lite data om överlevnad för att små skillnader ska gå att upptäcka.

Läkare bör väga in risken för lunginflammation när de skriver ut inhalerade kortikosteroider, anser forskarna. De påpekar även att risken för lunginflammation skiljer sig mellan olika patientgrupper. Därför behövs det nu fler studier för att ta reda på vilka KOL-patienter som bör behandlas med inhalerade kortikosteroider och inte.

Andrea Björkman

Jama, publicerad online den 26 november

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev