Luftvägarna
Lancet stoppar fler avhopp från Macchiarinis artikel
Publicerad: 10 augusti 2017, 11:00
Tidskriften Lancet frågade en brittisk kommitté för publikationsetik om författare ska kunna ta bort sina namn från arbeten de först godkänt. Efter utslaget stoppade tidskriften fler avhopp från Macchiarinis kontroversiella strupartikel. Foto: Thinkstock, kollage av Dagens Medicin.
Fyra forskare har redan lyckats hoppa av. Men nu hindrar tidskriften Lancet fler författare från att ta bort sina namn på den kontroversiella artikeln om den första transplantationen av en plaststrupe på Karolinska universitetssjukhuset i juni 2011.
– Beslutet är märkligt. Tidskriften verkar inte ha haft en ordentlig policy för att hantera sådan här problematik, säger Staffan Strömblad, professor i klinisk molekylärbiologi vid Karolinska institutet och en av forskarna som fått avslag på sin begäran.
Han tillfrågades efter operationen om att göra mikroskopiundersökningar av transplantatmaterialet och blev på så sätt medförfattare till Lancetartikeln, vilken publicerades i november 2011 med Paolo Macchiarini som sisteförfattare.
– I efterhand har det bland annat framkommit att det saknats humanetiskt tillstånd för transplantationen. Jag vill av etiska skäl inte ha med mitt namn längre, säger Staffan Strömblad.
Dagens Medicin har uppgifter om att ytterligare fyra medförfattare också har begärt att få sina namn borttagna från artikeln. Två av dessa är isländska läkare som var med om att ta hand om patienten. Här sade redaktören på Lancet först ja på önskemålen om att ta bort namnen men ändrade sig snart. Då hade tidskriften redan skrivit ett utkast till notis om att de isländska läkarna inte längre önskade stå kvar som författare.
Via en mejlväxling mellan Lancet och några av de forskare som ville hoppa av framgår att redaktörerna på Lancet haft resonemang kring att författare som först godkänt ett manuskript och var glada att ta ”credit” för detta inte kan avsäga sig godkännandet när saker går fel.
Detta tankesätt stärktes genom ett rådgivande utslag i maj 2017 från en brittisk kommitté om publikationsetik, Cope, varpå Lancet gav ett definitivt svar till de aktuella medförfattarna att de inte kunde få bort sina namn. Tidskriften avvaktar nu den pågående oredlighetsutredningen och kommer senare fatta beslut om hela arbetet.
Redaktören på Lancet skriver i ett uppföljande mejl att man sökt ytterligare råd om hur man ska hantera medförfattare som redan fått sina namn strukna.
En av dessa är kirurgen Karl-Henrik Grinnemo, som också är en av de fyra visselblåsande läkare vilka 2014 anmälde Paolo Macchiarini för misstänkt forskningsfusk.
Efter en lång process fick han sitt namn borttaget från publikationen i mars 2016.
– Att man stoppat fler forskare att avsäga sitt medförfattareskap är helt nytt för mig. Jag har heller inte hört någonting om att Lancet skulle omvärdera besluten för mig och övriga som fått sina namn borttagna, säger Karl-Henrik Grinnemo.
Han fortsätter:
– Jag och de andra visselblåsarna har gjort allt vad vi kunnat för att den här artikeln ska dras tillbaka, men eftersom KI och Hamsten valde att försvara den har den inte dragits tillbaka. Jag kunde själv inte försvara den här artikeln då all data som vi tagit fram visar på att den var en lögn. Den enda möjligheten att markera att detta inte stämmer är då att ta bort sitt namn och därför är det förvånande att tidskriften Lancet inte skulle kunna respektera detta då vi även skickat in all data till dem.
Enligt en presstalesperson på Lancet vill tidskriften inte kommentera Dagens Medicins frågor om varför man agerat på så olika sätt eller hur man ska hantera de forskare som redan hoppat av.
De övriga medförfattare som fått sina namn bottagna är Katarina Le Blanc, Bo Nilsson och Ana Teixeira. Ursrpungligen hade artikeln 28 medförfattare.