tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Landsting saknar pengar för astma

Publicerad: 2 maj 2016, 05:55

Foto: Thinkstock

Bara ett av tre landsting har budgeterat för de nya riktlinjerna för astma och kol. Detta trots att riktlinjerna har varit kända sedan 2014.

Ämnen i artikeln:

KolAstma

I dag har cirka 1,5 miljoner människor i Sverige astma eller kol.

I slutet av november presenterade Socialstyrelsen nya direktiv som ska underlätta för sjukvården och hjälpa patienterna i ett tidigare skede och även ge bättre sjukdomskontroll och uppföljningar.

Men enligt en undersökning som Astma- och Allergiförbundet gjort i samarbete med riksförbundet Hjärtlung visar det sig att endast sex av 20 landsting som svarade på enkäten har budgeterat för de nya riktlinjerna.

På kort sikt innebär satsningen dyrare kostnader för landstingen, främst i form av fler återbesök och utredningar.

– Men på längre sikt kommer det att löna sig ekonomiskt för landstingen, säger Ulf Brändström, generalsekreterare, Astma- och Allergiförbundet och fortsätter:

– Därför är det en besvikelse att landstingen inte har budgeterat för det här. Planerna har trots allt varit kända sedan 2014.

Av landets 21 landsting/regioner svarade alla utom Värmland på enkäten.

Så många har kol och astma

Den 3 maj infaller Världsastmadagen. Dagen är utlyst av WHO och uppmärksammas i länder över hela världen, för att öka kunskapen om och förståelsen för hur det är att leva med astma.

I dag lever cirka 800 000 svenskar med astma. Samhällskostnaderna beräknas till åtta miljarder kronor per år. Omkring 400 000—700 000 svenskar har kol. Samhällskostnaden för kol beräknas till 14 miljarder kr per år.

De landsting/regioner som har budgeterat för att införa de nya riktlinjerna är Skåne, Halland, Kalmar, Västra Götaland, Östergötland och Västmanland.

Källa: Astma- och Allergiförbundet/Socialstyrelsen

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev