Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Långsam upptrappning botade jordnötsallergiker

Publicerad: 20 februari 2009, 09:49

Långsam upptrappning botade jordnötsallergiker

Genom att äta ytterst små mängder av jordnötter under lång tid har barn med svår jordnötsallergi åtminstone tillfälligt blivit av med sina besvär.


Det är forskare från Addenbrooke’s Hospital i Cambridge, Storbritannien, som i en pilotstudie fått fyra barn som tidigare inte kunde äta jordnötter alls utan risk för allergisk reaktion att tåla konsumtion av minst tio nötter per dag.

Jordnötsallergi orsakar vanligen andningssvårigheter. I allvarliga fall kan en person med denna typ av allergi drabbas av livshotande anafylaxi, en svår överkänslighetsreaktion med chock.

Det finns i dag inte någon behandling mot tillståndet som alltså både kan leda till svåra sjukdomstillstånd och påverkar livskvaliteten.

I den brittiska studien blev de fyra barnen först testade för att bekräfta att de var allergiska. Därefter fick de genomgå födoämnesprovokation för att fastställa vilka mängder jordnötter de tålde. Under denna provokation drabbades ett av barnen av anafylaxi och fick behandlas med adrenalin.

Därefter fick barnen börja äta ytterst små mängder jordnötsmjöl varje dag under sex veckor, beroende på vilka nivåer de visat sig vara överkänsliga för. Den minsta mängden var 5 milligram. Dosen ökades successivt varannan vecka tills den låg på 800 milligram dagligen – något som alla barnen i gruppen tålde.

Sedan gjordes ytterligare en födoämnesprovokation. Det visade sig att samtliga barn nu tålde att äta minst tio jordnötter på en gång.

Barnen har fortsatt sin dagliga behandling med jordnötsmjöl. I en kommentar till BBC säger en av forskarna att man nu kommer att utvidga studien med ytterligare 18 barn.

Studien har publicerats online i tidskriften Allergy.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev