Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Leijonborg avgår som KI-ordförande

Publicerad: 2 September 2016, 12:42

Lars Leijonborg.

Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Lars Leijonborg avgår som ordförande i styrelsen för Karolinska institutet meddelar han i ett mejl till TT.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetPaolo Macchiarini

På måndag presenteras den utredning som gjorts om KI:s hantering av Macchiarini-fallet.

”Det känns som ett naturligt tillfälle att lämna över stafettpinnen till någon annan”, skriver Leijonborg.

”Även om styrelsen inte får lägga sig i forskningen, och därför inte har något direkt ansvar för Macchiarini-affären, finns det mycket annat i de omgivande systemen som måste ändras. Där har styrelsen naturligtvis ett stort ansvar”, skriver Leijonborg vidare.

Det är inte på grund av slutsatserna i den rapport som presenteras på måndag som Lars Leijonborg avgår, säger han till TT.

– Jag har fått en kort föredragning av rapporten av Sten Heckscher (utredaren) och han har uttryckligen sagt att rapporten i sig inte föranleder att jag avgår. Det var Sten Heckschers slutsats i alla fall.

Varför avgår du då?

– Jag skulle ändå avgå i april och med tanke på det förändringsarbete som nu väntar, är det bättre om någon som ska sitta längre än jag får sköta. Redan i våras bedömde jag det, men då satt jag kvar för kontinuitetens skull.

Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) är nöjd med att Lars Leijonborg avgår.

– Jag tycker att det är bra att han tar sitt ansvar och lämnar ordförandeskapet på Karolinska institutet efter det som har hänt, säger hon till TT.

Helene  Hellmark Knutsson hade ett samtal med Lars Leijonborg under fredagen, då han redogjorde för ett samtal han haft med Sten Heckscher, som utreder Karolinska institutet. Den rapporten kommer på måndag och väntas innehålla kritik mot styrelsens agerande.

– Den har jag ännu inte sett, men vad som framgick av det samtalet var att man bland annat pekar på styrelsens ansvar när det gäller hur Karolinska institutet har fungerat, vilket i det här fallet har lett fram till att människor har farit illa. Det har ju skadat förtroendet för både Karolinska institutet och för svensk medicinsk forskning.

Har du uppmanat honom att avgå?

– Nej, jag tycker som sagt att det är bra att han väljer att ta sitt ansvar och lämnar den här posten, och han meddelade mig det under samtalet, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev