lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Lungproppar kan vara sällsynt

Publicerad: 30 januari 2018, 08:25

Det diskuteras hur vanligt det är med blodproppar i lungorna.

Foto: Thinkstock

Fallen av lungproppar verkar vara färre än vad man tidigare har trott. Detta enligt en större observationsstudie med data från bland annat Danmark.

Ämnen i artikeln:

Lungemboli

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Fynden baseras på uppgifter för fler än en miljon personer som uppsökt akutsjukvård till följd av oförklarliga svimningar. Bland dessa var det färre än 1 procent som hade lungemboli, alltså en blodpropp i lungan. Motsvarande siffra låg på 3 procent för patienter som var inlagda på sjukhus.

Det har länge diskuterats hur stor prevalensen är för proppar i lungorna. Även i Sverige är bilden osäker eftersom det saknas ett register för lungemboli.

De nya resultaten går emot en tidigare stor italiensk studie på området som fokuserade på inskrivna patienter. Här fann forskare att var sjätte person som lagts in på sjukhus till följd av ett svårt svimningsanfall hade lungemboli.

Att förekomsten var så mycket högre i den italienska studien kan bero på urvalet, skriver forskarna som menar att de sjukhusinlagda patienterna kanske hade en högre risk för proppar i lungorna.

Eftersom den nya studien är av observationstyp ska resultaten tolkas med viss försiktighet, menar forskarna. Men fynden talar emot att alla personer ska utredas för lungemboli om de söker sig till akutsjukvården till följd av oförklarliga svimningar, skriver forskarna som lyfter risken med överdiagnostik.

Data samlades in mellan 2000 och 2016. Uppgifterna kommer från fyra länder, däribland Danmark och Italien. Personerna var äldre än 18 år. Studien är publicerad i tidskriften Jama Internal Medicine.

Läs mer i abstract:

Giorgio Costantino med flera. Prevalence of Pulmonary Embolism in Patients With Syncope. Jama Internal Medicine, publicerad online den 29 januari 2018. DOI: 10.1001/jamainternmed.2017.8175

Relaterat material

Vanligt med lungproppar vid allvarlig svimning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev