måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Macchiarini anmäld på nytt

Publicerad: 5 januari 2017, 06:59

SVT:s Dokument inifrån skildrade Paolo Macchiarinis operationer i Ryssland i dokumentären Experimenten. Paolo Macchiarini, Julia Tuulik vaknar efter operation. Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini har anmälts igen av visselblåsarna.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Nu anklagas han för att ha sökt tillstånd i Ryssland med hjälp av falska uppgifter från operationer han utfört i Sverige, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Turerna kring Paolo Macchiarini tycks aldrig ta slut. I mitten av december i fjol anmäldes han till Karolinska institutets rektor. Den gjordes av två av hans tidigare läkarkollegor vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. De var även med och gjorde en anmälan mot honom 2014.

Den nya anmälan tar upp en vetenskaplig presentation som ledde fram till att Paolo Macchiarini fick forskningspengar och tillstånd i Ryssland för operationer.

– Syftet är att få även ryska myndigheter att inleda en process mot Paolo Macchiarini, säger Matthias Corbascio, en av anmälarna, till SVT.

Presentationen bygger på patientdata från Macchiarinis operationer i Sverige. Dokumentet är signerat vid en tidpunkt då han anses ha haft full kunskap om att de syntetiska luftstruparna inte fungerade.

– Han baserade ansökningarna på data som är genererade i Stockholm och den datan är falsifierad. Då har ju han utfört ett bedrägeri mot de ryska myndigheterna, säger Corbascio till TT.

Karolinska institutet har ännu inte informerat ryska myndigheter om den nya anmälan.

SVT:s dokumentär Experimenten granskade Paolo Macchiarinis operationer och verksamhet i Sverige såväl som i Ryssland. Ev av patienterna var Julia Tuulik, som avled efter att ha fått en konstgjord strupe.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev