Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

”Macchiarini borde över huvud taget inte ha anställts”

Publicerad: 31 augusti 2016, 08:02

Kjell Asplund, utredningens ordförande och professor emeritus.

Foto: Samuel Åsgård

Kjell Asplunds utredning av Karolinska universitetssjukhusets hantering av Paolo Macchiarini visar på många brister.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetPaolo Macchiarini

I dag lämnas rapporten ”Fallet Macchiarini – Utredning av verksamheten med transplantationer av syntetiska luftstrupar vid Karolinska Universitetssjukhuset” till sjukhusledningen. Det är en lång räcka kritiska ord som framkommer.

Utredningen visar på många brister. Den första och kanske största att Paolo Macchiarini anställdes trots starkt kritiska omdömen från hans tidigare arbetsgivare – något Dagens Medicin kunde avslöja i februari.  ”Sjukhuset bör kvalitetssäkra rekryteringsprocessen och vara med självständig i förhållande till KI när man tillsätter medarbetare”, står det i sammanfattningen.

I en skriftlig kommentar från Kjell Asplund, professor emeritus och utredningens ordförande, konstaterar han att ”Macchiarini borde över huvud taget inte ha anställts vid sjukhuset”.

Tre patienter fick syntetiska luftstrupar inopererade under kirurgen Paolo Macchiarinis tid som överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Två av dem är döda idag, en vårdas på sjukhus i USA.

Utredningen påpekar att Paolo Macchiarini var en ”mycket självständig medarbetare” verksam vid två kliniker och att sjukhusets insatser för att hantera de negativa sidorna av hans självständighet har visat sig vara otillräckliga.

Enligt utredningen ska transplantationerna huvudsakligen betraktas som klinisk forskning och därmed borde verksamheten ha genomgått etikprövning, vilket alltså inte skedde. ”Sjukhuset bör ompröva sin inställning att transplantationerna skett som sjukvård”, står det i sammanfattningen. ”Omedelbart livshot var inte ett tillämpbart motiv” för operationerna enligt utredningen.

– Ingen hade ett omedelbart livshot. Sjukhuset har ju använt begreppet vitalindikation, kanske i en annan mening än de flesta andra kliniker använder det. Det här är inget legalt definierat begrepp, men i medicinskt fackspråk handlar det om ett dödshot inom timmar, kanske dagar, kanske upp till en vecka. Men inte att man månader senare ska avlida. Här tycker vi att sjukhuset skulle ändra sin inställning till det här begreppet, sa Kjell Asplund på presskonferensen.

Tillräckliga underlag från djurförsök fanns inte heller för att genomföra operationerna på människa.

Utredningen slår fast att Paolo Macchiarini hade ett direkt ansvar för att transplantationerna genomfördes medan verksamhetscheferna hade det övergripande ansvaret för patientsäkerheten.

– Den opererande kirurgen, här Macchiarini, har direkt ansvar för att transplantationerna genomfördes. Det är väldigt tydligt. Sedan har en verksamhetschef på kliniken det yttersta ansvaret för patientsäkerheten på sin klinik, sa Kjell Asplund.

– Det som är lite av en knäckfråga är ”om man deltar i en multidisciplinär konferens, vilket ansvar har man då?”. Var och en bidrar med sin specialkompetens, och man ska se det som att det är medicinska konsulter som ger råd och man har ett ansvar för kvaliteten i de råd man ger. Men det frikänner inte den opererande kirurgen från ansvaret att genomföra operationen.

Kjell Asplund konstaterade att det inte finns någon reglering kring de multidisciplinära konferenserna.

– Men vi tycker att sjukhuset skulle strama upp den verksamheten.

Enligt utredningen gjordes flera avsteg från regelverken och i hanteringen av patientsäkerhetsfrågor. Kunskapsluckor som sjukhuset bör rätta till med utbildningsinsatser. Utredningen visar också att sjukhuset bör ge riktade åtgärder i arbetsmiljöfrågan eftersom ”många av sjukhusets medarbetare har tagit skada av Macchiarinifallet”.

KS ledning kommenterar utredningen så här i ett pressmeddelande:

– Vi tar utredningens resultat på största allvar, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom.

– Det som har inträffat är helt oacceptabelt. Och på väldigt många sätt också exceptionellt. Utredningen visar på ett händelseförlopp där Paolo Macchiarini kunnat genomföra tre transplantationer helt utanför sjukhusets ordinarie regelverk och rutiner, utan att några varningssystem slog till. Den viktigaste uppgiften nu är att säkerställa att det aldrig kan hända igen och alla patienter på Karolinska Universitetssjukhuset ska kunna lita på att vi alltid sätter patienten främst.

Chefläkare Nina Nelson Follin anser att utredningen är gedigen och bra och ger en god samlad bild av vad som inträffat.

– Vi kommer ingående arbeta med rekommendationerna från Kjell Asplunds utredning.  Karolinska Universitetssjukhuset kommer vidta nödvändiga åtgärder för att stärka våra rutiner, regelverk och vilket ansvar man har som chef och enskild läkare att alltid utgå från patientsäkerheten, säger hon i pressmeddelandet.

Dagens Medicin söker Paolo Macciarini och hans advokat Björn Hurtig för en kommentar.

Dagens Medicin är på plats på den pågående presskonferensen och uppdaterar löpande under dagen. Alla våra nyheter kring fallet Paolo Macchiarini hittar du här.

Här finner du utredningen i sin helhet.

Relaterat material

Här är listan över alla utredningar

Paolo Macchiarini – detta har hänt

KS: ”Ett exceptionellt och oacceptabelt händelseförlopp”

KI varnades internt för Macchiarini – anställde ändå

Han ger hård kritik mot KS högste chef

CHARLOTTA KJELLBERG OCH JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev