Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Macchiarini-dokumentär kan ge Stora journalistpriset

Publicerad: 2 november 2016, 08:56

Dokumentärfilmaren Bosse Lindquist i tv-huset i Stockholm.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Dokumentärfilmaren Bosse Lindquist har nominerats till Stora journalistpriset för Experimenten.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Bosse Lindquist har nominerats i kategorin Årets avslöjande för sin dokumentärserie Experimenten om Paolo Macchiarini och hans arbete med konstgjorda luftstrupar, vilken sänts i SVT.

Motiveringen till nomineringen lyder: ”För att han med mästerligt berättande gått till botten med misstänkt forskningsfusk och blottlagt en livsföraktande äregirighet inom den akademiska världen.”

Dokumentärserien i tre delar avslöjar forskningsfusk och tveksamma ingrepp som involverar både Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Serien väckte stor uppmärksamhet och startade en debatt om Paolo Macchiarinis verksamhet på KI och KS, liksom forskningsetik och kulturen på Karolinska.

2016 kom Bosse Lindquist in på Dagens Medicins maktlista. Det gjorde han på ett annorlunda sätt gentemot de andra på listan, vilket noterades i motiveringen:

”Experimenten har skakat om svensk sjukvård och lett till flera utredningar om hur Macchiarini kunde föra alla bakom ljuset om tillförlitligheten i hans metod. Det Bosse Lindquist har gjort skiljer sig från andra typer av makt på listan. Men få har gjort ett sådant avtryck i svensk sjukvård det senaste året.”

Stora journalistpriset är instiftat av Bonnier för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev