Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Macchiariniartikel om cellbehandling döms ut

Publicerad: 29 mars 2017, 10:43

En extern granskare riktar kraftig kritik mot en av Paolo Macchiarinis artiklar som rör en behandling med bland annat vita blodkroppar till en patient med svår andningssvikt.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetPaolo Macchiarini

Artikeln publicerades år 2015 i tidskriften Respiration och är en av dem som anmälts för misstänkt forskningsfusk i Macchiarini-fallet.
I arbetet redogör Paolo Macchiarini och ett flertal medarbetare för påstådda lovande resultat för en behandling där en viss typ av patientens egna vita blodkroppar administrerades direkt i luftstrupen. Patienten fick även behandling med hormonet erytropoetin och syresättning via en konstgjord lunga, så kallad Ecmo.

Karolinska institutet har skickat vidare frågan till expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. Den har i sin tur begärt ett utlåtande av den externe granskaren Dag Lundberg, professor emeritus i anestesiologi vid Lunds universitet.

Han riktar i utlåtandet kritik på flera punkter mot arbetet, skriver Läkartidningen. Enligt Lundberg ska Paolo Macchiarini och hans kollegor bland annat ha saknat etikprövningstillstånd och ha genomfört behandlingen utan god teoretisk grund och adekvata djurförsök.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News