Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Macchiarinis studie klarade granskning i Barcelona

Publicerad: 21 september 2016, 07:25

Paolo Macchiarini.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

I Sverige har det stormat kring Paolo Macchiarinis transplantationer och hans misstänkta forskningsfusk. Men en mycket omtalad transplantation i Barcelona år 2008 utfördes i alla fall under korrekta omständigheter och resultaten rapporterades också korrekt, enligt en ny granskning.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutet

Innan Paolo Macchiarini rekryterades till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset arbetade han som chef för thoraxkirurgen på universitetssjukhuset Hospital Clínic i Barcelona.

Efter turbulensen i Sverige beslutade sjukhusledningen att granska den italienska kirurgens tid vid sjukhuset med fokus bland annat på den omtalade operation år 2008 som gjorde Macchiarinis namn känt när resultaten senare samma år publicerades i tidskriften Lancet.

Det handlade om en transplantation av en bit decellulariserat luftrör från en mänsklig givare till en tuberkulossjuk 30-årig kvinna. Luftröret var besått med mottagarens egna stamceller i syfte att det skulle bildas ny luftrörsvävnad samtidigt som patienten skulle slippa avstötning.

I förra veckan rapporterade den spanska nyhetsbyrån EFE att granskningskommissionen kommit fram till att resultaten var beskrivna korrekt i Lancetartikeln, som handlade om själva operationen och den första tiden efter transplantationen. Likaså ska alla etiska tillstånd ha varit på plats. Det här ska ha varit samma slutsatser som en annan tidigare granskning kom fram till år 2009.

Nyhetsbyrån rapporterar också att Paolo Macchiarni nekades att göra en till liknande luftvägstransplantation på en annan patient av sjukhusets etikprövningsnämnd, eftersom en föreslagen ändring i protokollet inte ansågs vara tillräckligt utprövad.

Antoni Castells är medicinsk chef på sjukhuset och var den som initierade den nu aktuella kommissionen. Han bekräftar nyhetsbyråns rapportering i ett mejl till Dagens Medicin.

Han berättar att kommissionen även gått igenom hela den postoperativa perioden för den kvinnliga patienten och att gruppen nu skickat in ett manuskript för publicering i en medicinsk tidskrift.

Det är känt att flera problem tillstötte med kvinnans nya luftrör efter att de första positiva resultaten publicerades år 2008. Paolo Macchiarini och hans kollegor beskrev själva femårsresultaten i en Lancet­artikel 2013. Hur korrekt denna artikel är har inte bedömts av den aktuella kommissionen eftersom Macchiarini då inte var anställd på sjukhuset i Barcelona, förklarar Antoni Castells.

Paolo Macchiarinis tid vid sjukhuset i Barcelona har också uppmärksammats på annat håll i spansk media. I en artikel i tidningen El Periódico beskrivs meningsskiljaktigheter med hans kollegor gällande bland annat operationsindikationer och att patienter betalade pengar till Macchiarini för att bli opererade inom privat sjukvård.

”En del kollegor ifrågasatte doktor Macchiarinis kriterier för att operera på vissa patienter. Det här var en av de omständigheter som gjorde att hans kontrakt inte förlängdes”, skriver Antoni Castells till Dagens Medicin.

Relaterat material

KI varnades internt för Macchiarini – anställde ändå

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev