söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Magläge räddade många liv

Publicerad: 22 maj 2013, 10:06

Foto: Photos.com

Genom att patienter som drabbats av en livshotande form av akut lungsvikt fick ligga på mage förbättrades deras chanser till överlevnad drastiskt.


ARDS, Acute Respiratory Distress Syndrome, är en form av akut svår lungsvikt som kan ske till följd av exempelvis lunginflammation, trauma eller blodförgiftning. Tillståndet innebär att lungornas funktion kollapsar och dödligheten är hög.

Patienterna behandlas på intensivvårdsavdelning med hög procenthalt syrgas. Nu kommer en ny studie som visar på kraftigt förbättrad överlevnad om patienterna behandlas liggande på mage i stället för liggande på rygg.

I studien som är publicerad i New England Journal of Medicine har 466 patienter med svår ARDS randomiserats till att antingen behandlas liggande på mage 16-17 timmar per dygn eller till att ligga på rygg under hela behandlingen.

Efter 28 dagar var det en signifikant skillnad i överlevnad. Nära 33 procent hade avlidit i gruppen som låg på rygg, medan enbart 16 procent hade avlidit i gruppen som låg på mage större delen av dygnet.

Också vid 90 dagars uppföljning var det en kraftigt förbättrad överlevnad bland dem som hade fått respiratorbehandling i bukläge. 23,6 procent hade avlidit bland dem som legat på mage, vilket ska jämföras med 41 procent bland dem som legat på rygg.

Margareta Mure, docent och överläkare på anstestesikliniken, Karolinska universitetssjukhuset i Solna, välkomnar de nya rönen.

– Vi hade misstänkt att de här resultaten skulle komma. Tidigare liknande studier har inte varit lika välgjorda då patienterna har legat på mage endast några timmar. Effekterna på mortalitet syns först när patienterna fått ligga på mage i 16-17 timmar så som skett i den här studien, säger hon.

Hon berättar att det tidigare är visat att behandling i bukläge ger en dramatisk förbättring på syresättning, men att det här är den första större studien där man kunnat visa att överlevnaden också ökar.

På anestesikliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna behandlar man redan i bukläge. Margareta Mure hoppas nu att bukläge blir rådande vid svåra fall av ARDS vid samtliga sjukhus i Sverige.

Läs abstract:

Claude Guérin med flera. Prone Positioning in Severe Acute Respiratory Distress Syndrome. NEJM DOI: 10.1056/NEJMoa1214103

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev