Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

”Märkligt att tabletten får säljas på apotek”

Publicerad: 26 september 2018, 04:00

Enligt tillverkaren av Medistus Antivirus finns det belägg att produkten minskar risken för infektion från bland annat provrörsstudier och randomiserade studier av andra liknande behandlingar.

Foto: Ann Jonasson/Bildbyrån

Svenska apotek säljer tabletter som enligt förpackningen minskar risken för infektion. Men Dagens Medicins granskning visar att det inte finns någon tillförlitlig klinisk studie som bevisar den effekten.


Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenFarmaci

– Dokumentationen är minst sagt tunn i hullet. Det är märkligt att den får säljas på apotek, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

I flera artiklar har Dagens Medicin granskat de vetenskapliga ­belägg som finns för en rad medicintekniska produkter som bland annat säljs på svenska apotek med påståenden om att de kan förhindra och/eller förkorta förkylning.

Nu har turen kommit till de sugtabletter som säljs under namnet Medistus Antivirus. De innehåller ett extrakt av så kallade polyfenoler som enligt tillverkaren ska bilda ett skydd i munhåla och svalg. Med stora bokstäver står det på förpackningen: ”Förhöjt skydd mot virus och bakterier. Minskar risken för infektioner genom att skapa en skyddande barriär”. Enligt den svenska återförsäljaren är produkten ”perfekt” när man befinner sig på platser med ökad infektionsnivå.

Dagens Medicin har under 2018 haft långa mejlkorrespondenser med ­Peter Bariska, vd för det ungerska företaget Vitaplus som står bakom produkten. Han har skickat delar av den dokumentation som enligt företaget stödjer de påstådda effekterna. Den består bland annat av provrörsstudier där upplösta sugtabletter neutraliserar luftvägsvirus och minskar vidhäftning av bakterier till luftrörsceller.

Företaget har också gjort en studie i Indien där redan förkylda patienter blev bättre efter att de börjat ta Medistus Antivirus. Studien gällde inte förebyggande av infektion och huruvida resultaten beror på ­normalt tillfrisknade kan den inte svara på. Vidare hänvisar bolaget till två placebokontrollerade randomiserade kliniska studier med andra liknande produkter med påstådd gynnsam effekt på övre luftvägsinfektioner.

– För produkten saknas det dubbelblindade randomiserade prövningar som visar att den förebygger infektioner. Sådana studier är det som normalt krävs för att bevisa klinisk effekt och göra tydliga påståenden därom, säger Björn Olsen.

När Dagens Medicin har frågat vd Peter Bariska hur han kan vara ­säker på att tabletterna skyddar mot infektion i avsaknad av randomiserade studier har han sammanfattningsvis svarat att sådana studier inte är nödvändiga för medicintekniska produkter, att företagets data stödjer deras hälsopåståenden, att Medistus Antivirus har certifierats av ett så kallat anmält organ och att inga myndigheter eller kontroll­organ haft några invändningar mot produkten.

Dagens Medicin har via mejl ställt frågor om märkningen av Medistus Antivirus till två av de apoteks­kedjor som säljer produkten.

På statliga Apoteket AB hänvisar talespersonen Magnus Frisk till att Medistus Antivirus gått igenom ­bolagets kvalitetskontroll och att det därmed finns stöd för de påståenden som görs på förpackningen. Att apotekskedjan har en mer försiktig egen formulering på sin sajt och även på hyllkantsinformationen, om att produken ”kan försvåra för virus och bakterier att fästa på munslemhinnan”, menar han inte står i motsats till informationen på förpackningen.

På Ica-ägda Apotek Hjärtat kommer talespersonen Emilie Ericson med undanglidande svar när ­Dagens Medicin upprepade gånger undrar om apotekskedjan anser att det finns bevis för att produkten minskar risken för infektion.

Relaterat material

Vill se strängare krav på medicinteknik

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenFarmaci

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev