Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Ministern kallas till utskottet

Publicerad: 31 januari 2020, 06:57

Lena Hallengren.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån, Getty Images

Socialminister Lena Hallengren (S) kallas till socialutskottet för att svara på frågor om Sveriges strategi kring spridningen av det nya coronaviruset som nu klassas som ett internationellt hälsonödläge av WHO.

Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenFolkhälsomyndighetenDet nya coronaviruset

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att det nya coronaviruset 2019-nCoV som spridits i främst Kina ska spridas i Sverige är mycket låg, men att det inte går att utesluta enstaka fall. Därför vill socialutskottet veta vilken strategisk planering som finns, hur beredskapen i regeringskansliet ser ut och när en plan kommer att presenteras.

Under torsdagseftermiddagen meddelade utrikesdepartementet att svenskar som befinner sig i Wuhansprovinsen och som vill lämna Kina ska evakueras under helgen. Det beskedet förändrar inget i sak för socialutskottets ledamöter,

”Nej. Vi vill bli trygga i att Sverige har en samlad strategi hör hantering av en eventuell kris. Evakueringen i sig är naturligtvis bra”, skriver Camilla Waltersson Grönvall (M) i ett sms till Dagens Medicin.

Hennes initiativ att kalla ministern fick stöd i utskottet av Socialdemokraterna.

Senare på torsdagskvällen blev det också klart att världshälsoorganisationen, WHO, nu betecknar spridningen av det nya coronaviruset som ett internationellt hälsonödläge. Det påverkar dock inte inte arbetet i Sverige.

– Det stöder det arbete vi gör och pekar på att vi måste fortsätta arbetet med detta. WHO:s budskap är att världssamfundet måste jobba ännu hårdare för att förhindra att sjukdomen sprids, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten,  till TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev