Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Nervstimulering hjälpte vid sömnapné

Publicerad: 14 januari 2014, 13:08

Foto: Inspire Medical Systems

En apparat som stimulerar muskulaturen i de övre luftvägarna ser ut att minska symtom på sömnapné hos patienter som inte tål konventionell behandling, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Det är forskare i USA som följt upp 126 patienter ett år efter att de fått prova den nya behandlingen. Samtliga deltagare kunde inte acceptera eller hade dålig följsamhet till C-PAP, eller övertrycksandningsmask, som är den bäst dokumenterade metoden mot sömnapné.

Antalet andningsuppehåll per timme minskade från i snitt 29,3 vid studiens start till 9,0. Detta var också kopplat till minskade problem med dålig syresättning av blodet. Antalet komplikationer vid implantation av systemet var mycket låg, rapporterar forskarna.

Effekten beskrivs som ”troligen jämbördig” med vad man kan förvänta sig av C-PAP, enligt forskaren Atul Malhotra vid University of California i San Diego, som har skrivit en ledarkommentar i tidskriften.

Den nya behandlingen är utvecklad för att hindra de övre luftvägarna från att kollapsa och orsaka andningsuppehåll. Apparaten känner av patientens andning och via en elektrod mot tungrörelsenerven under hakan stimuleras muskulaturen i de övre luftvägarna, vilket i sin tur förhindrar kollaps.

Studien ger stöd för att använda behandlingen hos utvalda patienter med svårigheter att använda C-PAP, skriver Atul Malhotra.

Han pekar dock på flera svagheter i studien som att den saknar kontrollgrupp. Förbättringen kan bero på andra orsaker än behandlingen, som ändrad kost och fysisk aktivitet under studiens gång. Atul Malhotra efterlyser därför en randomiserad studie för att få en bättre bild av behandlingen.

Studien har finansierats av företaget Inspire Medical Systems, som utvecklat den aktuella tekniken.

Läs abstract till studien:

Patrick Stollo med flera. Upper-Airway Stimulation for Obstructive Sleep Apnea. New England Journal of Medicine 2014; 370: 139–49.

Relaterat material

Sömnapné ökade risk för olyckor

Sömnapné vanligt bland kvinnor

Andningsapparat ger bättre hälsa

Andningsmask minskade hjärtrisk vid sömnapné

Videoteknik kan förbättra diagnostik vid sömnapné

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev