fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Nio städer får besök av uppror

Publicerad: 24 oktober 2012, 07:21

Sjuksköterskornas kunskap är felvärderad, anser en grupp sjuksköterskestudenter. I kväll kommer de demonstrera för högre ingångslön på flera håll i landet.


I dag kommer sjuksköterskestudenter i olika delar av landet att demonstrera för höjda löner. Studenterna kräver minst 24 000 kronor i ingångslön för att ta ett jobb.

– För att klara framtidens vård behövs sjuksköterskor. För att rekrytera sjuksköterskor krävs en lön som motsvarar vår kompetens, säger Cie Rosenqvist, sjuksköterskestudent på Göteborgs universitet och en av talespersonerna för upproret, i ett pressmeddelande.

För att arbeta som sjuksköterska krävs en akademisk examen och en legitimation, och en sjuksköterska tjänar i genomsnitt 27 000 kronor i månaden.  Enligt studenterna tjänar en högskoleingenjör med lika lång utbildning drygt 10 000 kronor mer, vilket de anser är ett tecken på att sjuksköterskornas kunskap är felvärderad.

I kväll kommer nio orter att besökas av upproret. I Stockholm, Göteborg och Uppsala kommer det att hållas tal, och i övriga orter kommer fackeltåg och demonstrationer äga rum.

Manifestationerna börjar vid 17-tiden ikväll i Göteborg, Lund, Umeå, Linköping, Karlstad, Uppsala, Växjö, Karlskrona och Stockholm.

Relaterat material

”Vi kommer inte att ge upp”

Fortsatt kamp om 24 000

Uppror har påverkat sommarrekrytering

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev