Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Nöjdare patienter får själva välja tid för strålbehandling

Publicerad: 18 Juni 2008, 11:58

GÖTEBORG. Drop in-mottagning för patienter som behöver strålbehandling? Idén möttes först av ett stort motstånd. Två år senare har fem av nio strålbehandlingsrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset gått över till drop in.


Verksamheten belönades i våras med sjukhusets kvalitetspris och uppskattas av både patienter och personal.

– Vi har cirka 30 patienter per dag till varje behandlingsrum. Tidigare lade vi ned mycket tid och kraft på att få ihop våra tidlistor. Det var ett otroligt pusslande som vi i dag slipper, säger Ulla Flanagan, sjuksköterska vid strålbehandlingsavdelningen.

För drygt två år sedan tog hon initiativet till att testa drop in för patienter som behöver strålbehandling. Idén möttes till en början av kritik från ifrågasättande kollegor som tyckte att initiativet var lite väl våghalsigt.

– Men jag fick stöd av vår vårdenhetschef, vår utbildnings- och utvecklingssjuksköterska samt min kollega Maria Kastberg. Tillsammans bestämde vi oss för att driva igenom idén och pröva ett helt nytt sätt att arbeta, säger Ulla Flanagan.

Sedan starten i mars 2006 har verksamheten med drop in-mottagning utökats till fem av nio strålbehandlingsrum. Fördelarna är flera. Varje vecka sparar personalen flera timmar på att inte behöva ta fram tidlistor, men framför allt har stressen bland såväl personal som patienter minskat.

– Det fungerar över all förväntan och vi möter mycket mer nöjda patienter. Förr kunde minsta försening väcka stor irritation och vi fick lägga tid på att försöka förklara orsakerna till fördröjningarna. Nu ges patienterna friheten att själva välja den tid som passar dem utifrån deras individuella behov. Många har önskemål om behandlingstider som passar deras aktiviteter, arbetstider eller långväga transporter. Vaknar man med smärtor på morgonen kan man vilja komma på eftermiddagen i stället, säger Maria Kastberg, onkologisjuksköterska.

Drop in-mottagningen är öppen varje vardag mellan 07.15 och 15.45.

Varje dag kommer cirka 350 patienter till strålbehandlingen på Sahlgrenska. Ungefär hälften kommer på drop in-tider. Det är framför allt patienter som behöver strålning en gång om dagen i fem veckor och där de dagliga behandlingstiderna är relativt korta. De vanligaste diagnoserna bland drop in-patienterna är bröst- och prostatacancer, hjärnmetastaser och cancer i strupe och munhåla. Drop in passar dock inte alla patienter.

– De som kommer på sitt första besök och även de som behöver strålning två gånger om dagen brukar vi boka in på fasta tider. Vi bokar även tid för patienter som kräver längre och mer tekniskt komplicerade behandlingar. Övriga patienter kan komma på drop in, säger Hillevi Rylander, onkolog och teamchef för strålbehandlingen på sjukhuset.

En utvärdering visar att patienterna är mycket nöjda och att den genomsnittliga väntetiden är runt nio minuter.

– Detta är kanonbra, genom att jag slipper boka en tid kan jag komma då jag är smärtfri och ofta är det på morgonen, säger Susanne Johansson.

Hon fick diagnosen bröstcancer i slutet av januari i år, och varje vardag i nära fem veckor har hon åkt från Falkenberg till drop in-mottagningen.

Det händer aldrig att 30 patienter kommer samtidigt, berättar Camilla Grahn, utbildnings- och utvecklingsansvarig sjuksköterska.

– Det blir oftast en jämn spridning över dagen, förutom på måndagar då patienterna gärna kommer sent och på fredagar då de flesta kommer tidigt. Ibland kan väntetiderna bli extra långa, men fördelarna tycks enligt patienterna ändå uppväga nackdelarna. Vi sätter också upp informationslappar så att patienterna kan få besked om planerade avbrott eller störningar, säg er hon.

– Intresset från övriga landet är stort. Nyligen var jag nere på strålbehandlingsavdelningen i Lund och hjälpte dem att komma igång med en drop in-verksamhet och det har gått väldigt bra, säger Camilla Grahn.

Maria Kastberg anser att det är enkel och genialisk idé som inte kostar sjukvården något, men som betyder mycket för patienternas livskvalitet.

– För oss är det otänkbart att gå tillbaka till tidsbokning igen, säger hon.

Eva Nordin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev