Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Nordisk offensiv mot rökning

Publicerad: 28 januari 2010, 14:19

Nordisk offensiv mot rökning

Foto: Foto: Photos.com

Antalet döda på grund av passiv rökning har minskat kraftigt under de senaste åren. Nu diskuteras långtgående antiröklagar runt om i Norden.


Antalet dödsfall orsakade av passiv rökning beräknas till omkring 200 per år, enligt en ny rapport från Statens folkhälsoinstitut. Motsvarande siffra 2004 var minst 500.

– En starkt bidragande orsak är naturligtvis rökförbudet på serveringar. Det visar att samhällsinsatser genom politiska beslut har stor effekt och att faktorer som dödlighet snabbt kan påverkas till det bättre, säger utredaren Cecilia Birgersson i ett pressmeddelande från Folkhälsoinstitutet.

Finland förbereder redan en ny strängare lagstiftning mot rökning. Förbud mot alla nya tobaksprodukter, skärpta straff för dem som säljer tobak till minderåriga och höjd tobaksskatt är några åtgärder som ska få fler att fimpa.

– Rökandet kommer aldrig att kriminaliseras, men det kommer att försvåras. Det kommer att bli dyrare och de som vill sluta ska få hjälp, säger regeringsrådet Ismo Tuominen på social- och hälsovårdsdepartementet i Helsingfors till Dagens Nyheter.

Forskaren Steinar Krokstad vid institutet för samhällsmedicin på NTNU-universitetet i norska Trondheim vill gå ännu längre. Nyligen gjorde han ett uppmärksammat utspel där han krävde ett totalförbud.

– Vi kan stifta en ny lag som förbjuder rökning och börja i det lilla. Det kan ske genom att vi förbjuder rökning för dem under 16 år 2010. 2011 gäller det dem under 17 och 2012 dem under 18. Så fortsätter vi tills alla omfattas av lagen. Det leder till att man utraderar rökningen utan att hacka på dem som redan röker och försöker sluta, säger han till tidningen Adresseavisen.

Folkhälsoinstitutets rapport:

”Tobak och avvänjning” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev