Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Norrtäljemodellen är Årets brobyggare

Publicerad: 26 mars 2019, 16:55

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

För ihärdig kulturförändring, interprofessionella arbetssätt och patientsamverkan föräras Norrtäljemodellen med priset Årets brobyggare.


Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Som slutpunkt på första dagen av Dagens Medicins mötesplats Vårdarena överlämnades priset Årets brobyggare av socialminister Lena Hallengren (S) till Tiohundras vd Peter Graf. Tiohundra är ett bolag som sedan 2006 har arbetsgivaransvaret för både sjukvårds- och omsorgsverksamheter i Norrtälje. Ett unikt upplägg i Sjukvårdssverige som går under namnet Norrtäljemodellen.

– Fantastiskt. Jag är stolt, glad och det är otroligt hedrande. Det handlar mycket om självförtroende att skapa goda exempel och elda på som jag tycker att vi gör, säger Peter Graf vid prisutdelningen.

Det för i år nya priset är tänkt att uppmärksamma vikten av gott samarbete i hälso- och sjukvården till nytta för patienten, och belöna samverkansinsatser mellan såväl olika yrkesgrupper som huvudmän.

– Det är varit helt avgörande för att få det här att fungera att vi är en bra arbetsgivare. Att vi jobbar med vår värdegrund, hur vi är mot varandra, att folk får möjlighet att utvecklas och att man känner att man kan påverka situationer, säger Peter Graf.

Efter tio år som projekt valde Region Stockholm och Norrtälje kommun att permanenta Norrtäljemodellen 2016.

– Det är enorm skillnad nu jämfört med att vara ett projekt. VI märker sedan två år tillbaka att vi tas på mycket större allvar, det är lättare att rekrytera samt att få hyreskontrakt och samarbetspartners. Vi hoppas att fler tar efter det här, säger Peter Graf.

Förutom äran fick vinnaren en fortbildningscheck på 30 000 kronor.

Ett hedersomnämnande på Vårdarenan fick Skaraborgs sjukhus digitala patientutbildning i kol, som döpts till Kolinfo. Utbildningen har tagits fram i samarbete mellan 13 yrkesprofessioner och patienter.

– Det känns fantastiskt bra. Det är ett extraordinärt samarbete mellan olika yrkeskategorier och en grupp personer med kol som har åstadkommit detta, säger Margaretha Lundin, kurator vid kol-teamet på Skaraborgs sjukhus

Christina Kennedy: Det är 13 olika yrkesprofessioner som samlats och gjort Kolinfo möjligt, vad har ni för sammarbetstips?

– Vi har mött varandra i varandras styrkor, drivkrafter och olikheter, säger Margaretha Lundin.

Vinnarna utsågs av en expertjury bestående av:

■ Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige
■ Madeleine Beermann, Unga Reumatiker
■ Sineva Ribeiro och Annika Wåhlin, Vårdförbundet
■ Stefan Jutterdal, Fysioterapeuterna
■ Ida Kåhlin, Sveriges Arbetsterapeuter
■ Ulf Janzon, Sveriges Farmaceuter
■ Ami Hommel, Svensk Sjuksköterskeförening
■ Ulrika Guldstrand, SRAT/ Svenska Logopedförbundet
■ Charlotta Rubin, Dietisternas Riksförbund
■ Christina Kennedy, Dagens Medicin

Juryns motivering

För att med uthållighet och helhetssyn mejslat ut nya kedjor för patienterna mellan omsorg, primärvård och sjukhus. Årets brobyggare har visat att ihärdig kulturförändring, interprofessionella arbetssätt och patientsamverkan kan spränga stuprör, och har potential att ta sig an samhällets största hälsoutmaningar i större skala.

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev