Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Ny målriktad terapi på gång mot lungcancer

Publicerad: 8 juni 2021, 07:45

Foto: Getty Images

ASCO 2021. Tumörbördan krympte markant hos 37 procent av patienterna efter behandling med ett nytt målriktat läkemedel vid framskriden lungcancer och en viss typ av KRAS-muterad tumör, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

LungcancerSahlgrenska universitetssjukhusetASCOLäkemedelMedicinska nyheter

Resultaten är efterlängtade, enligt Jan Nyman, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. 

”Kras är den vanligaste mutationen vid lungcancer i Sverige och det har länge ansetts svårt att hitta en specifik behandling, så detta är ett mycket välkommet genombrott”, skriver han i en mejlkommentar till Dagens Medicin. 

Läs också: Tänkbar behandling ger läkare etiskt dilemma 

De senaste åren har behandlingen av spridd lungcancer blivit alltmer ”skräddarsydd”, där patienternas tumörer testas för mer eller mindre ovanliga mutationer som kan svara bra på målriktade läkemedel. 

Men det har alltså varit svårt att lyckas behandla de vanligaste tumördrivande mutationerna, nämligen de i genen KRAS. Dessa förekommer i upp till 40 procent av tumörerna vid icke-småcellig lungcancer, den dominerande huvudgruppen av lungcancer. Orsaken till svårigheterna är att målproteinet helt enkelt har varit trixigt att påverka med blockerande läkemedelsmolekyler.

Men nu tycks problemet vara löst, åtminstone för den typ av KRAS-mutationer som benämnes G12C och som står för nästan 40 procent av KRAS-mutationerna vid spridd lungcancer. 

I den nya studien fick 126 patienter med den aktuella mutationen testa behandling med läkemedlet sotorasib. Samtliga deltagare hade tidigare fått systemisk behandling för sin framskridna lungcancer. 

Hos nästan fyra av tio sågs alltså en krympt tumörbörda efter behandlingen, varav fyra patienter synbart blev kvitt all sin tumör. Effekterna kom efter runt en månad och höll i sig i median ett år. 

”Jämfört med andra behandlingsbara mutationer, som EGFR och ALK, är kanske responsen något lägre för sotorasib, men den amerikanska myndigheten FDA har i dagarna godkänt sotorasib för användning i USA”, skriver Jan Nyman.

Han betecknar biverkningarna, där diarré var vanligast, som ”måttliga”. 

Resultaten i studien ska tolkas med viss försiktighet då det saknas en kontrollgrupp. En randomiserade fas 3-studie pågår i samma typ av patientpopulation där sotorasib jämförs med cytostatikumet docetaxel i andra linjen vid framskriden icke-småcellig lungcancer. 

Läs också: Ris och ros när omtalad studie om screening publiceras

”Här ingår även svenska patienter. Resultatet av denna studie kommer att ge kunskap om hur bra KRAS-hämmare fungerar, men jag tror absolut att de kommer att ha en plats i terapiarsenalen”, skriver Jan Nyman. 

De aktuella resultaten presenteras på den pågående virtuella Asco-kongressen. Studien, som finansierats av företaget Amgen, publiceras också samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs abstract:

Ferdinandos Skoulidis med flera Sotorasib for Lung Cancers with KRAS p.G12C Mutation. New England Journal of Medicine, publicerad online den 4 juni 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2103695 

■ Följ vår rapportering här, där ni också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten. 

■ Följ all vår bevakning om medicinska studier och cancer.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev