Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Ny metod mot allergi testas i Östergötland

Publicerad: 30 juli 2015, 10:37

Foto: ThinkStock

I en liten pilotstudie fick patienter varaktigt skydd mot allergi när de fick allergivaccin injicerat direkt in i lymfkörteln. Nu utvidgar forskarna vid Allergicentrum i Linköping sin studie.


Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

Efter två års studier i mindre skala utvidgar nu Allergicentrum i Linköping sin studie med intralymfatisk immunterapi. Det handlar om de värst drabbade allergipatienterna där tabletter och spray inte gett nog effekt. I pilotstudien med tio patienter blev sju bättre av immunterapin och kunde dra ner på övrig medicinering, enligt Lars Ahlbeck, läkare vid Allergicentrum i Linköping.

Metoden går ut på att allergen sprutas direkt i lymfkörteln istället för in under huden och därmed programmeras kroppens immunsystem om.

Den utvidgade studien är en treårig dubbelblindad placebostudie där patienterna kommer att ingå i tre grupper: en tredjedel kommer att få allergen mot gräs- och björkpollenallergi, en tredjedel får en kombination av allergen mot gräsallergi i kombination med placebo och en tredjedel mot björkpollen i kombination med placebo. Lars Ahlbeck förklarar metoden med att studien pågår för lång tid för att de sjuttiotal patienterna, som alla lider av båda allergiformerna, ska gå helt utan behandling.

– Vi förutser att även de patienter som ingår i placebogrupperna kommer att bli lite bättre, eftersom de får medicinering. Men vi bedömer ändå att vi kommer att kunna mäta skillnad i placebogruppen vid avkodningen om tre år, säger Lars Ahlbeck till Dagens Medicin.

Om metoden ger effekt kan det få stor betydelse. I stället för att hårt drabbade patienter får 50-60 sprutor med vaccin i tre till fem år, kan det räcka med tre sprutor under ett par månaders tid.

Även på Karolinska institutet i Stockholm pågår just nu liknande forskning.

– Vi bestämde oss tidigt för att inte konkurrera utan samarbeta eftersom det är svårt att få tillräckligt med studieunderlag i den här typen av studier, säger Lars Ahlbeck.

Forskningsrådet i sydöstra Sverige, FORSS, har i år utsett Linköpings Allergicentrums projekt till årets FORSS-projekt. De är också de som tillsammans med astma och allergiförbundet är de som finansierar studierna.

ELIN ROSLYNG

Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev