Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Ny teknik ska övervaka lungor

Publicerad: 5 oktober 2015, 12:50

Ny teknik kan hjälpa till att övervaka lungfunktionen hos för tidigt födda barn. Forskare i Lund arbetar med att få fram en prototyp.


Den nya tekniken bygger på en laserbaserad analysmetod som kan komplettera röntgen i bedömningen av små barns lungor, rapporterar Sydsvenskan. Med hjälp av laser kan forskarna mäta syresättningen och luftfyllnaden i lungorna på för tidigt födda barn med nedsatt lungfunktion.

– Att röntgas är inte riskfritt för de små barnen. Med vår laserteknik kommer man att kunna ha en kontinuerlig koll och hela tiden kunna utvärdera insatserna, säger Emelie Krite Svanberg läkare och doktorand på Lunds universitet, till tidningen.

Forskarna arbetar med att få fram bra metoder och än har ingen studie publicerats. Om tre år ska en prototyp vara klar, och om sju år räknar forskarna med att det ska finnas en maskin som kan tas i bruk. Idag läggs de så kallade proberna på barnets bröst och i armhålan, i framtiden tror Emelie Krite Svanberg att proberna kanske kommer att se ut som EKG-klisterlappar.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev