Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Nya riktlinjer för lunginflammation

Publicerad: 26 februari 2016, 04:00

För första gången får sjukhusförvärvad lunginflammation nationella behandlingsrekommendationer, som bland annat lyfter vikten av korrekt provtagning innan antibiotikaterapi.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Det känns bra att vi får ett gemensamt beslutsstöd för den här sjukdomsformen. Av erfarenhet vet jag att lunginflammation som förvärvats på sjukhus handläggs och behandlas på skilda sätt vid olika vårdavdelningar i landet, säger Håkan Hanberger, professor i infektionsmedicin vid Linköpings universitet. Han är även medlem i expertgruppen som arbetat med att ta fram underlaget tillsammans med Läkemedelsverket.

Rekommendationerna täcker alltifrån förhållandevis okomplicerade lunginflammationer som debuterar inom fyra dygn från inläggning, till livshotande lunginfektioner hos patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar. Sjukdomen drabbar 0,7 procent av alla svenskar som läggs in på sjukhus.

Prover och odlingssvar är en central del av det nya dokumentet. För att kunna ge riktad terapi vid sjukhusförvärvad lunginflammation måste man alltid ta en luftvägsodling och blododling före insättning av antibiotika, påpekar Håkan Hanberger.

– Att ta adekvata prover är grunden för korrekt medicinering och en smart start. Ändå missas provtagningar, framför allt luftvägsodlingar. Något som kan vara svårt på exempelvis patienter som är syrgaskrävande utan att ligga i respirator men det behöver ändå göras, säger han.

De nya rekommendationerna förespråkar åtta dagars antibiotikabehandling. Undantagsfallen är infektion med tre gramnegativa bakterier som alla kräver 15 dagars terapi.

– Åtta dagar är tillräckligt i de flesta fall, men ändå behandlar många läkare onödigt länge för att vara på den säkra sidan. Den initiala antibiotikabehandlingen bör även fokuseras och vara mer riktad hos mindre sjuka patienter med sjukhusförvärvad lunginflammation, medan antibiotika med bredare spektrum rekommenderas till immunnedsatta personer, säger Håkan Hanberger.

Varför kommer rekommendationen nu?

– Vi lanserar internationella riktlinjer för sjukhusförvärvad lunginflammation senare i år, och då kändes det som ett bra tillfälle att även ta fram svenska rekommendationer som är anpassade till antibiotikaresistensläget i Sverige som fortfarande är gynnsamt, säger Håkan Hanberger.

Två punkter ur behandlingsrekommendationen:

■ Val av behandling vid sjukhusförvärvad pneumoni styrs av hur lång vårdtid som föregått insjuknandet, eventuell invasiv ventilation, immunsuppression och förekomst av riskfaktorer för resistenta bakterier.


■ Vid immunsupression måste man överväga en bredare diagnostik och behandling samt överväga DT-thorax initialt framför konventionell lungröntgen.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev