Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Nya rön om hur rökning förändrar vår arvsmassa

Publicerad: 16 december 2013, 14:14

Ett antal gener som tidigare är kopplade till diabetes och cancer är oftare förändrade hos rökare, än hos icke-rökare, enligt en ny studie från Uppsala.


– Vi är förvånade över att effekten tycks vara så stor, mycket större än vid andra miljöfaktorer som vi har studerat. Det är också anmärkningsvärt att förändringarna inte sker slumpmässigt i genomet utan bara på vissa gener, säger Åsa Johansson, forskare i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Tillsammans med kollegan Welisane Besingi har hon gått igenom olika så kallade epigenetiska förändringar i blodceller hos personer som använder respektive inte använder tobak.

En epigenetisk förändring är en förändring av DNA som inte förändrar den genetiska koden. I det här fallet har forskarna tittat på förekomsten av så kallad metylering, då DNA-strängen märks in med extra kolgrupper.

– Andra forskare har tidigare sett att rökning tycks till leda till ändrad DNA-metylering i till exempel lungvävnad och i blodceller. Vi har nu undersökt detta mer storskaligt än förut, säger Åsa Johansson.

Forskarnas slutsats är att epigenetiska förändringar troligen har stor betydelse som förklaring till att rökare oftare drabbas av de aktuella sjukdomarna men också oftare får nedsatt immunförsvar och dålig spermiekvalitet.

– Exakt hur stor roll kan vi dock inte säga, säger Åsa Johansson.

Vad gäller en annan vanlig tobaksprodukt ger dock studien ett klart besked, nämligen att snusare inte har mer epigenetiska förändringar än normalbefolkningen. Forskarnas slutsats är därför att de epigenetiska förändringarna uppstår på grund av de hundratals olika ämnen som bildas då tobak förbränns.

I studien ingick totalt 421 personer, varav 43 var rökare och 74 var snusare.

Läs abstract till studien:

Welisane Besingi och Åsa Johansson. Smoke related DNA methylation changes in the etiology of human disease. Human Molecular Genetics, publicerad online den 11 december. DOI: 10.1093/hmg/ddt621

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev