torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Nytt virus misstänkt orsak till utbrott på fiskmarknad

Publicerad: 10 januari 2020, 09:10

Utbrottet av lunginflammation har kopplats till en fiskmarknad. Genrebild.

Foto: Getty Images

Ett tidigare okänt coronavirus misstänks ligga bakom ett utbrott av lunginflammation i Kina.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Ett 60-tal fall av en mystisk lunginflammation har rapporterats i staden Wuhan i Kinas Hubeiprovins. De drabbade har fått feber och en del patienter har haft problem med andningen. Röntgen av bröstkorg visar på en invasiv infektion i patienternas lungor, skriver världshälsoorganisationen WHO.

Tester har uteslutit bland annat sars, svår akut respiratorisk sjukdominfluensa, vilket man först oroade sig för. Även adenovirus och flera andra patogener som orsakar luftvägssjukdomar har uteslutits. Nu tyder analyser av prov från blod, lunga och svalg från en av de drabbade att en tidigare okänd form av coronavirus ligger bakom lunginflammationen.

Smittan tros ha spridits på en fiskmarknad, där en del av de drabbade är försäljare. Fler personer än de först sjuka har satts under observation och marknaden ska i början av januari ha stängs för sanering.

Enligt sciencealert.com har sammanlagt 59 fall nu identifierats och lokala myndigheter i Kina uppger att sju människor är allvarligt sjuka. Ingen har dött.

Bland coronavirusen finns virus som orsakar allt från förkylningar till sars.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev