söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Olika vård för patienter med sömnapné

Publicerad: 17 september 2015, 08:10

Enligt Region Skånes vårdprogram ska val av behandling vid sömnapné avgöras vid besök hos läkare. Så är inte fallet i dag. Foto: Thinkstock

Det är inte alla patienter med sömnapné som får ett läkarbesök när de remitteras till Ystad och Kristanstad, vilket strider mot Region Skånes vårdprogram. Nu vill överläkare Bengt Midgren att även dessa kliniker ska rätta sig i ledet.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Väntetiderna har varit långa vid Skånes universitetssjukhus för utprovning av CPAP- apparat för de som har sömnapné. Därför beslutade regiondirektören den 1 januari i år att 700 okomplicerade utprovningar årligen ska remitteras till Ystad och Kristianstad.

Omstruktureringen välkomnas av Bengt Midgren vid lungmottagningen på Sus eftersom det frigör tid till patienter med komplexa andningsproblem som tidigare varit åsidosatta på grund av det stora trycket av sömnapnépatienter.

Han är dock orolig för att dessa patienter riskerar en negativ särbehandling när en del får träffa sjuksköterskor i stället för läkare. Därför har Bengt Midgren skrivit ett brev till koncernkontoret i frågan.

– Jag hoppas att de kan se till att även Ystad och Kristianstad ska rättar sig i ledet och följer vårdprogrammet som finns i Region Skåne, säger Bengt Midgren till Dagens Medicin.

Han anser att patienter som står inför en livslång behandling för en så pass allvarlig diagnos som det handlar om, har rätt att få åtminstone ett läkarbesök i livet.

– De behöver få auktoritativ information från en läkare med kompetens inom området, säger han.

Bengt Midgren är noga med att understryka att det inte handlar om att sjuksköterskorna gör ett sämre jobb, men att de har olika roller. Sus har själva prövat med enbart sjuksköterskebesök vid ett par tillfällen, men det föll inte väl ut.

– Det blev en hel del krångel och extraarbete efteråt. Nu arbetar vi sida vid sida, sjuksköterskor och läkare och träffar patienterna vid samma besök. Vi har olika roller och kompletterar varandra.

Verksamhetschef Sergio Padoan vid öron-näsa-halsmottagningen i Ystad har förståelse för att Bengt Midgren månar om sina patienter, men tycker att de håller en mycket god kvalitet på vården.

– Vi ser det snarare som att de tillresta patienterna får en bättre vård än våra egna patienter i upptagningsområdet. Deras undersökningsresultat bedöms alltid av två läkare, först på Sus och sedan här hos oss innan de träffar sjuksköterskorna. Finns det behov får de självklart träffa läkare, säger Sergio Padoan, verksamhetschef vid ÖNH–mottagningen i Ystad.

Han menar att de patienter som träffar sjuksköterskorna på CPAP-mottagningen ofta får en snabbare och bättre vård. Sjuksköterskorna är specialister på det här området, erfarna och mycket kompetenta. Ofta kan de både tolka nattliga andningskurvor, Nar, och apparaternas inställningar bättre än många ÖNH-läkare, säger Sergio Padoan.

Av 27 patienter som hittills remitterats till Ystad från Sus, fick 11 träffa läkare. Ytterligare tre hade redan CPAP och behövde byta apparat.

Bengt Midgren tycker dock inte att det räcker att titta på remissen för att se vem som behöver ett läkarbesök.

– En patient som ser mycket komplicerad ut på pappret, kan vara hur enkel att behandla som helst, samtidigt som det kan vara precis tvärtom.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev