Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Om 40 år har patienterna tagit makten

Publicerad: 8 februari 2013, 09:02

Psykologerna, sjukgymnasterna och sjuksköterskorna gör tummen upp för socialdepartementets framtidsbild av sjukvården. Men inte läkarna.


I rapporten Empati och high tech skisserar socialdepartementets ­analyschef Anders Ekholm hur vården skulle kunna se ut år 2050. Då har patienterna tagit över mycket av kontrollen av sin hälsovård genom självtester och digitaliserade dagböcker. Särskilt gäller detta människor med kroniska sjukdomar.

Än mindre än i dag kommer patienterna att tolerera dålig service och ineffektivitet från sjukvårdens sida.

Mycket av rutinsjukvården sköts då av robotar och läkarna arbetar mest med patienter med intressanta sjukdomar, enligt Anders Ekholm. Specialiseringen är mycket längre driven än i dag, för doktorer och andra professionella. Allmänläkarna finns inte kvar, verksamheten har för länge sedan blivit för komplicerad.

Digitaliserade beslutsstöd har fått en helt avgörande roll. Ingen kan vara inläst på och uppdaterad inom alla områden de skulle behöva kunna.

Patienterna går till många olika läkare och kliniker, alla superspecialister inom sina områden. Till sin hjälp har de fått mentorer på samhällsnivå. I en och samma person kombineras skol­kuratorn, skolsköterskan, studie- och yrkesvägledaren, handläggaren på Försäkringskassan, primärvårdsläkaren, arbetsförmedlaren, biståndsbedömaren, sjukgymnasten och den personliga tränaren.

Anders Ekholm påpekar att slutsatserna i rapporten är hans egna, inte socialminister Göran Hägglunds. Men i och med att rapporten publiceras på regeringens webbplats har den ändå ministerns välsignelse.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News