Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Oorganiserade mobbas av strejkande sjuksköterskor

Publicerad: 28 maj 2008, 08:31

Landstingen och Vårdförbundet tvistar om hur de oorganiserade ska hanteras under strejken. På vissa ställen har diskussionerna varit hätska och oorganiserade har sjukskrivits efter mobbning från strejkande.


Stämningen mellan strejkande och oorganiserade har varit laddad under vårdstrejken. I sitt tal vid Vårdförbundets kongress den 13 maj kallade förbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, de oorganiserade som inte deltar i konflikten för ”parasiter”.

Vid laboratoriemedicin på Centralsjukhuset i Karlstad har fem oorganiserade biomedicinska analytiker valt att arbeta största delen av konflikten. De sympati­strejkade under någon period men eftersom de varken får lön eller strejkersättning kan de inte göra det någon längre tid.

– De oorganiserade har kommit i kläm i konflikten och stämningen mot dem har varit hätsk. Några har sjukskrivits eftersom de mått så dåligt, säger Gunilla Andersson, divisionschef för diagnostik på Centralsjukhuset i Karlstad.

De oorganiserade har till viss del fått utföra andra arbetsuppgifter än vanligt under konflikten, de har exempelvis gått på studiebesök och städat förråd.

– Jag tror att vi känner oss kränkta från båda håll och man har slutat att hälsa på varandra, säger en organiserad sjuksköterska vid Centralsjukhuset i Karlstad, som vill vara anonym.

Landstingen hävdar att osämjan handlar om hur det kommunala huvudavtalet ska tolkas. De menar att facket bara kan ta ut sina organiserade medlemmar i strejk och att de oorganiserade har rätt att arbeta kvar med sina ordinarie arbetsuppgifter.

Vårdförbundet menar att det är arbetsuppgiften som är i blockad och att även oorganiserade omfattas av konflikten. I några fall har arbetsgivaren erbjudit oorganiserade att arbeta på andra platser under strejken, för att undvika spekulationer om att de utför strejkbelagt arbete.

– För facket handlar det mer om vad som är en god och solidarisk arbetskamrat. Men det finns ju inget som säger att den oorganiserade är skyldig att delta i konflikten. Den som ställer sig utanför, oorganiserad eller organiserad, riskerar att bli illa sedd. Några andra sanktioner finns inte, säger Jonas Malmberg, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Erbjöds omplacering

I Jämtlands läns landsting har en biomedicinsk analytiker och en distriktssjuksköterska som inte är med i Vårdförbundet arbetat kvar på en hälsocentral medan deras kollegor gått ut i strejk.
Landstinget erbjöd omplacering men de båda har valt att fortsätta med sina ordinarie arbetsuppgifter.

– Jag gör bara mitt vanliga jobb, det vill säga har mina mottagningar med tidsbokade patienter. Jag skulle aldrig göra något som någon strejkande skulle ha gjort, säger Susanne Blom, distriktssjuksköterska på den berörda hälsocentralen i Östersund.

Varken hon eller kollegan Lena Angermund, biomedicinsk analytiker, tror att det kommer att bli problem att samarbeta med arbetskamraterna igen efter strejken, även om de har kallats för svartfötter och parasiter.

– Nej, jag är inte rädd för trakasserier och vågar ta en diskussion om det skulle vara så. Vi har föreningsfrihet och jag har valt att inte vara med i facket, säger Lena Angermund.

Hoppas på bra samarbete

Vårdförbundets förtroendevalda på hälsocentralen, distriktssjuksköterskan Gudrun Persson, försökte in i det sista att övertala de två oorganiserade att gå med i förbundet.

– Vi har haft många diskussioner men de vill inte ansluta sig. Nu är de kvar på en arbetsplats som är uttagen i strejk och vad de gör vet vi som strejkar inte. De säger att de gör sina normala arbetsuppgifter men hur kan de vara normala när en stor del av personalen är uttagen i strejk? funderar Gudrun Persson.

Hon tror inte att det blir helt lätt att arbeta tillsammans igen efter strejken.

– Vår förhoppning är att vi får ett bra samarbete efter strejken, men stort ansvar för detta vilar på arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvar, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev