Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Organbyggaren som gör allt för patienterna

Publicerad: 4 april 2012, 07:12

Paolo Macchiarini flyger jorden runt för att ställa sina kirurghänder i patienternas tjänst. Arbetet har högsta prioritet och han avskyr stamcellscharlataner.


Jag är ledsen att jag inte kunde svara när du ringde, jag pratade med patientens familj och alla i rummet grät, säger Paolo Macchiarini, kirurg och gästprofessor inom regenerativ medicin vid Karolinska institutet.

Det fanns bara en lucka i hans fulltecknade kalender, precis efter en operation vid thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Hur gick det?

– Oväntat bra, säger han och lyser upp. Vi kunde trots den allvarliga tumören rädda patientens arm så alla var överlyckliga och korkade upp champagne!

År 2008 transplanterade han den första luft­strupen, som var donerad men klädd med mottagarens stamceller. Operationen skedde i Barcelona, där han då arbetade. Innan dess hade han, efter att ha erhållit sin läkarexamen i Pisa, varit verksam i USA, Frankrike och Tyskland. I en intervju i tidskriften Lancet säger han att i Tyskland lärde han sig organisationsteknik och i Frankrike kreativitet. Vad har han då lärt av sitt dryga år i Sverige?

– Att förhålla mig neutral. Och med det menar jag att försöka finna det goda i det som händer och när något dåligt inträffar försöker jag förstå varför utan att låta känslorna ta över.

I somras utförde han en uppmärksammad operation där en cancerpatient fick en luftstrupe av materialet nanokomposit som består av ett slags plast och keramik. Denna kläddes i en bio­reaktor med patientens egna stamceller. Att kroppsegna celler täcker strupen gör att immun­systemet inte upp­fattar transplantatet som främmande. I en andra transplantation gjordes strupen i stället av nano­fiber, som bättre härmar kroppen och gör att fler celler fäster och växer till. Men här slutade det illa och patienten avled efter några månader. Båda patienterna hade avlidit utan operation, men dödsfallet berör.

– Det påverkar mig oerhört! Det är som om att förblindas av svärta och frågorna väller upp – vad gick fel, vad kunde vi gjort annorlunda, hur ska vi kunna förbättra metoden?

Paolo Macchiarini tror på att få personal från olika professioner att tala med varandra för att bättre möta patienternas behov. På laboratoriet i Huddinge har hans grupp – som bland annat består av en kirurg, en bioingenjör, två läkarstudenter, en molekylärbiolog och en matematiker – tagit fram stamceller för hjärta, lungor, luftstrupe och matstrupe.

– Vi försöker skapa en matstrupe och där ska vi använda det vi lärt oss från luftstrupen.

Men i framtiden ser Paolo Macchiarini inte att hela organ skapas och transplanteras. I stället vill han kunna locka fram vävnadens inneboende för­nyelsepotential genom att stimulera cellerna med en väl avvägd cocktail av olika biomolekyler som främjar tillväxten.

Att vara den som representerar ett forskningsfält väcker stor medial uppmärksamhet. Paolo Macchiarini försöker använda den på ett sätt som gynnar patienterna.

– Det vi gör inom regenerativ medicin har vetenskaplig grund. Jag ställer bara upp för seriösa medier och jag försöker betona att det som andra lockar med – stamcellsterapi mot alla möjliga sjukdomar – det finns ännu inte, säger han.

Han avskyr charlataner och berättar upprört om ett fall där föräldrarna till en treåring med hjärn­tumör lockades att betala dyrt för behandling på en oseriös klinik.

– Och pojken avlider inom några timmar – fruktansvärt! Metoden ska bara användas när det finns evidens för att det fungerar och riskerna för patienten är små.

Uppmärksamhetens avigsida är uppenbar.

– Jag har ingen tid för mig själv, säger Paolo Macchia­rini.

De senaste veckorna har han arbetat i Pittsburgh, Washington, Singapore, Beirut, Wien, Moskva och Krasnodar i Ryssland och anlände till Stockholm kvällen före canceroperationen. I morgon bitti bär det av till Florens. Därför har han i dag bokat hotell nära Arlanda express.

– Ofta när jag är här sover jag på mitt kontor. Nu spar jag en massa tid och utsikten är fantastisk!

Relaterat material

Strupe nybildades med hjälp av stamceller

Patient fick konstgjord strupe

Fick tillbaka sin röst – efter 11 år

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev