Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Paolo Macchiarini försvarar sin metod

Publicerad: 4 maj 2016, 07:37

Paolo Macchiarini

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Den ifrågasatta kirurgen Paolo Macchiarini ger inte upp. Han försvarar fortfarande metoden med konstgjorda luftstrupar.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetPaolo Macchiarini

Efter att länge hållit sig undan svensk media har nu Paolo Macchiarini uttalat sig i en lång intervju i Läkartidningen, där han får frågor om sin forskning och synen på det som blivit ”Macchiariniskandalen”.

Han berättar att han är i Sverige för att träffa utredarna vid Karolinska institutet, KI, och Karolinska universitetssjukhuset, som granskar omständigheterna kring operationerna med konstgjorda luftstrupar.

KI:s beslut att avskeda honom ser han som ett tecken på att institutet gett vika för medietryck, och för att hitta en syndabock.

Kritiken mot Paolo Macchiarini handlar bland annat om att det inte fanns djurstudier gjorda innan den första operationen med plaststrupen gjordes på människa. Men studier med det syntetiska materialet fanns, menar han i intervjun.

– Eftersom jag samarbetade med en forskare vid University College i London som gjort mycket prekliniska studier och även djurstudier med det här materialet, frågade jag honom om det vore möjligt att tillverka ett transplantat för den här patienten. Det var så det började, och de som kritiserar ska vara medvetna om att det finns hundratals artiklar om stordjursstudier av transplantationer med syntetiska luftrör.

På frågan om materialet tidigare använts för att tillverka luftstrupar till andra levande varelser blir svaret nej.

– Det fanns inga luftrörsexperiment. Men det hade använts för andra organ. Jag kunde inte ens säga att patienten skulle överleva operationen. Jag kan inte se in i framtiden, säger Paolo Macchiarini i Läkartidningen.

Forskningen om syntetiska luftstrupar har trots kritiken en framtid, tror han.

– Vi behöver en klinisk studie som förhoppningsvis snart blir av, med den bästa tänkbara strupen och metodologi, som kan, men inte behöver, vara baserad på det vi har gjort.

Om han själv kommer att delta i det arbetet vill han inte svara på.

Läs hela intervjun här.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Macchiarini-fallet: Sten Heckscher granskar

Han vägrade att förlänga Macchiarinis anställning

Visselblåsarna kompletterar sin anmälan mot Macchiarini

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev