Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Patient fick konstgjord strupe

Publicerad: 8 juli 2011, 12:32

Foto: Teamet som utförde den lyckade operationen.

Ett operationslag vid Karolinska universitetssjukhuset har gjort den första transplantationen någonsin av en syntetisk luftsstrupe förbehandlad med stamceller.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Professor Paolo Macchiarini som genomförde operationen med ett internationellt operationslag har tidigare transplanterat stamcellsbehandlade donerade luftstrupar, men det är första gången en patient får en syntetisk luftstrupe transplanterad, enligt ett pressmeddelande.

Den 36-åriga patienten hade en 6 centimeter lång tumör som nästan blockerade luftstrupen och som trots maximal strålbehandling fortsatte att växa. Att få en konstgjord luftstrupe var sista alternativet eftersom det saknades en lämplig donator. Patienten hade remitterats från Landspital Universitetssjukhus i isländska Reykjavik.

Den syntestiska luftstrupen består av ett nanokompositmaterial och tillverkades av professor Alexander Seifalian från University College i London, som också deltog i operationen. Före operationen odlades stamcellerna med luftstrupen under två dagar i en bioreaktor, vilket förhindrade avstötning efter transplantationen och gjorde att det inte behövdes några immunhämmande läkemedel.

Förhoppningen är att konstgjorda organ ska kunna användas vid fler fall av luftsrupscancer eller andra tillstånd med fördelen att patienterna skulle slippa vänta på organdonatorer och att transplantationerna ska kunna utföras tidigare. Det skulle vara särskilt lämpligt för barn med luftstrupscancer eftersom det är sämre tillgång på donatorer för dem.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev