Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Patientbok om hjärtan i långbänk

Publicerad: 20 april 2005, 07:34

En patientversion av de hjärtriktlinjer som Socialstyrelsen presenterade förra våren har hamnat i byrålådan. Det upprör generalsekreteraren på Hjärt- och lungsjukas riksförbund.


I fjol presenterade Socialstyrelsen nya riktlinjer för hjärtsjukvården. Till riktlinjerna skulle även följa en patientversion med information om behandlingsmetoder och sjukvårdens prioriteringar för hjärtsjukvården.

Hjärt- och lungsjukas riksförbund deltog i arbetet med att få fram patientversionen. Men någon patientbok har ännu inte synts till. Föreningen börjar nu undra om den över huvud taget kommer att bli klar och har framfört sin oro i ett par brev till Socialstyrelsen. Men något svar har inte kommit.

Skickar brev till departementet  Nu har föreningen tröttnat på att vänta på Socialstyrelsen och i ett brev vänt sig till socialdepartementet för att informera om att myndigheten inte fullgör sina åtaganden.

"Förväntningarna från våra 45000 medlemmar på patientversionen är stor och vi har anledning att känna stor oro över Socialstyrelsens handläggning av riktlinjerna", skriver förbundet.

 - Vi anser att ansvarig minister bör få veta hur Socialstyrelsen agerar. Vi hade ett bra samarbete med myndigheten när vi utarbetade patientversionen, men sedan drygt ett år har vi inte hört något ifrån dem, säger Ronny Weylandt, generalsekreterare för Hjärt- och lungsjukas riksförbund.

Hoppas bli klar före sommaren  Ansvarig för att patientversionen ska bli klar är Christina Kärvinge, chef för Socialstyrelsens enhet för medicinska riktlinjer och prioriteringar.

- Att det blivit så här är mitt fel. Vi har varit hårt belastade och då har arbetet med patientversionen blivit lidande. Jag hoppas att den ska kunna komma ut innan sommaren, säger hon.

Fortsättningsvis kommer de riktlinjer med prioriteringar som Socialstyrelsen utarbetar även att bifogas en patientversion. Christina Kärvinge hoppas att dessa inte ska fördröjas på samma sätt som dem för hjärtsjukvården.

- Patientversionen för hjärtsjukvården kommer att stå modell för de framtida versionerna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev