Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Pollenallergiker får betala för ”gammalmodig” behandling

Publicerad: 14 maj 2010, 09:32

Pollenallergiker får betala för ”gammalmodig” behandling

Foto: Foto: Photos.com

Flera privata vårdcentraler i Stockholm har gett pollenallergiker kortisonsprutor mot betalning. Verksamhetscheferna medger att behandlingen är tveksam.


Det är Dagens Nyheter som skriver att flera privata vårdcentraler på sina hemsidor marknadsför injektioner med kortisonpreparatet Depo-Medrol. Behandlingen var vanlig för ett par decennier sedan men rekommenderas inte längre i förebyggande syfte.

– Det är en gammalmodig, dåligt dokumenterad behandling med biverkningar, säger Lars Gottberg, överläkare vid allergimottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Verksamhetscheferna på flera av de vårdcentraler som erbjuder behandlingen medger också att den är tveksam.

– Det blir ju lite mischmasch att blanda det med vaccinationer, om jag ska vara ärlig. En del patienter tycker att det är bekvämt med sprutan, men vi har alltmer övergått till tablettbehandling i stället, säger Jan Kolasa på Caremas vårdcentral i Lina hage i Södertälje.

Rosenlunds vårdcentral på Södermalm plockade bort informationen om Depo-Medrol från hemsidan efter att ha fått information om att Dagens Nyheter skulle skriva om frågan.

– Detta är ingen rekommenderad behandling, vilket vi känner till, säger verksamhetschefen Lennart Reithner till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev