Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Prispengar hjälp i jakten på lungans radikaler

Publicerad: 23 april 2008, 14:41

Ett fint forskarpris är en heder att få. Men för Thomas Sandström i Umeå innebär också Salus Ansvarpriset på en miljon kronor att hans forskarlag kommer att vinna flera år i jakten på sambandet mellan miljöfaktorer och astma.


Nästa måndag, den 28 april, ska Thomas Sandström, professor i lungmedicin och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, ta emot det stora Salus Ansvarpriset för sin forskning om astma och astmarelaterade sjukdomar.

Tillsammans med sin forskargrupp har han under många år studerat olika aspekter av astma och KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. På senare tid har de bland annat undersökt hur miljöfaktorer påverkar personer med astma med hjälp av exponeringskammare där astmasjuka har testats.

– Vi har bland annat tittat på en del genuttryck och sett effekter, säger Thomas Sandström, som konstaterar att dessa resultat passar ”som hand i handske” med de data kring sambandet mellan genetik och astmasjukdom som nyligen presenterats från forskarna bakom Bamsestudien i Stockholm.

Den föreläsning Thomas Sandström ska hålla i samband med prisutdelningen heter Det farliga syret - dess betydelse för astma och andra sjukdomar.

Hur kan syre vara farligt?
– Det handlar om syreradikaler. Flera luftföroreningar verkar genom syreradikaler och får syret att bli ”elakt” när de kommer i kontakt med varandra.

Hur känns det att få priset?
– Det speciella är att man ens har blivit nominerad av forskarsamfundet. Det är ett enastående erkännande av min och hela forskargruppens verksamhet.

Vad innebär prispengarna?
– De gör att vi kan bredda vår verksamhet och snabbare attackera de här frågorna. Det kommer att innebära många års språng framåt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev