Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Pulver från tall lindrade hösnuva

Publicerad: 15 juni 2011, 11:22

Ett cellulosapulver hjälper mot pollenallergi hos barn, enligt svenska forskare.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Cellulosapulvret framställs av trä från tall och har blivit populärt att använda mot allergiska näsbesvär – framför allt hos barn – eftersom det inte har förknippats med några biverkningar.

Syftet med pulvret, som sprutas in i näsan, är att skapa en barriär vid nässlemhinnan så att de allergiframkallande ämnena filtreras bort.

Men vetenskapliga bevis har saknats för att pulvret verkligen har effekt, enligt Nils Åberg, docent vid Sahlgrenska akademin och överläkare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, och hans medarbetare.

Under björkpollensäsongen 2009 fick 53 barn och ungdomar mellan 8 och 18 år i en dubbelblind studie puffar av pulvret eller en verkningslös substans i näsan tre gånger om dagen i fyra veckor.

Samtliga fick även en antihistamintablett per dag.

Dagliga pollenmätningar jämfördes med barnens rapporterade besvär av snuva, klåda, nysningar, nästäppa samt besvär från ögonen och luftvägarna.

Resultaten visar en signifikant minskning av rapporterade allergisymtom vid behandling med cellulosapulvret, jämfört med placebo.

Den bästa effekten sågs vid låga till måttliga koncentrationer av pollen, som motsvarar de nivåer som är vanligast under pollensäsong.

– Dessutom fanns det inga rapporter om några biverkningar av cellulosapulvret, säger Nils Åberg i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Läs abstract:

Pediatric Allergy and Immunology, publicerad online 6 juni 2011

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News