Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Register viktiga för att följa nya fibrosläkemedel

Publicerad: 1 oktober 2015, 10:09

Magnus Sköld, professor vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Foto: Carl-Magnus Hake

ERS 2015. Hur fungerar de nya läkemedlen mot idiopatisk lungfibros på ”vanliga” patienter i sjukvården. Det har varit en fråga som diskuterats mycket inom lungfibros på årets kongress, enligt professor Magnus Sköld.


Ämnen i artikeln:

ERS

– Det har inte varit några banbrytande studier inom det här området men väl en del  intressant brus på ytan, säger Magnus Sköld som är verksam vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Och det som bland annat diskuterats är alltså hur sjukvården ska hantera de två nya uppmärksammade läkemedlen pirfenidon och nintedanib som är de första att minska försämringen av lungfunktion vid idiopatisk lungfibros.

– Problemet är att inklusions- och exklusionskriterierna i de randomiserade och kontrollerade kliniska prövningarna är och ska vara mycket strikta. Många av våra patienter som vi ser i rutinsjukvården har inte exakt de förändringar i lungorna enligt datortomografi eller i lungfunktionsundersökningar som skulle gjort att de kunde inkluderas i studierna. Det här är inget som läkemedelsföretagen pratar högt om, säger Magnus Sköld och fortsätter:

– Men i sjukvården använder vi ofta läkemedlen även om patienterna inte uppfyller de strikta kriterierna i de kliniska prövningarna. Här finns ett stort behov av att följa effekterna och då får olika patientregister en central funktion. Vi har nyligen startat ett i Sverige, men det diskuteras mycket om vi inte måste ha ännu större register på europeisk eller ännu större nivå.

Apropå de nya läkemedlen lyfter Magnus Sköld också fram en mindre studie som pekar att pirfenidon kan ha effekt hos patienter som får lungfibros som en del av den reumatiska sjukdomen systemisk skleros.

– Det här är intressanta fynd men behöver bekräftas i större studier, säger Magnus Sköld.

En annan studie pekade på att nintedanib hade effekt vid idiopatisk lungfibros oavsett i vilket intervall av lungfunktion som patienterna hade vid start av behandling.

– Dock finns ännu ingen studie där man inkluderat patienter med avancerad sjukdom, definierat som forcerad vitalkapacitet under 50 procent av förväntat, säger Magnus Sköld.

Ett positivt besked var att det trots allt verkar finnas vissa patienter som svarar på behandling med acetylcystein. Det här läkemedlet användes tidigare som standard fram till en studie nyligen visade att det var overksamt.

– Nu har dock amerikanska forskare sett att vissa personer men en särskild genuppsättning verkar få en ganska starkt effekt, sett till inbromsning av lungfunktionsnedsättning. Det är ett spännande fynd och kan öppna för skräddarsydd behandling in framtiden, säger Magnus Sköld.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ERS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev