Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Regleringen av e-cigaretter har skärpts

Publicerad: 6 november 2019, 05:00

E-cigaretter regleras sedan 2016 i i EU:s tobaksdirektiv, under Folkhälsomyndighetens tillsynsansvar.

Foto: Thinkstock

Folkhälsomyndigheten har tillsynsansvar för e-cigaretter och från första november gäller nya regler för egenkontroll. Dessa innebär en skärpning, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenLäkemedelsverketUmeå universitetVästra GötalandsregionenRegion Norrbotten

I Sverige reglerades e-cigaretter av Läkemedelsverket fram till 2016. Då slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att de inte är att likställa med nikotinplåster och nikotintuggummin, utan i stället ska regleras i EU:s tobaksdirektiv, under Folkhälsomyndighetens tillsynsansvar. I Storbritannien rekommenderas däremot e-cigaretter för rökavvänjning sedan 2015 av deras motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Public Health England. Linnea Hedman, docent och beteendevetare vid Umeå universitet, beskriver bakgrunden.

– Deras ställningstagande baseras till stor del på en rapport från 2014, där tolv forskare diskuterade utfallet om e-cigaretter ersatte vanlig rökning och kom fram till att e-cigarettanvändning är 95 procent mindre skadligt, säger hon.

Rekommendationen kritiserades då den släpptes av oberoende forskare och i European respiratory societys rapport från 2018 lyfts att det inte är belagt att e-cigaretter är effektiva vid rökavvänjning.

Linnea Hedman har tillsammans med forskare i Norrbotten och Västra Götaland publicerat den största studien i sitt slag, där 30 000 svenskar ingick, varav två procent av de vuxna mellan 20 och 75 år använde e-cigaretter.

– De som använde e-cigaretter rökte även tobak. Man lägger till en ny rökvana, snarare än att man använder dem för att sluta röka, säger hon.

Resultaten publicerades i Jama Network Open 2018.

I en ny, ännu opublicerad studie, visar sig att bland 19-åringar använder nu 4,5 procent e-cigaretter.

– Det kan låta lite, men andelen är dubbelt så hög jämfört med siffran hos vuxna och visar på en trend av yngre användare, säger Linnea Hedman.

Även i USA är många användare unga. En studie från National Institute of Drug Abuse visar på en fördubbling av antalet tonåringar som ”vejpar”, som e-cigarettanvändning också kallas. 25 procent av de som gick sista året i high-school hade använt e-cigaretter den senaste månaden.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, har man från 1 november skärpt föreskrifterna för så kallad egenkontroll av tobak och liknande produkter.

– Ändringen innebär i praktiken att de som säljer e-cigaretter och vätskor också ska garantera att de innehåller det som tillverkarna säger att de gör, säger han.

Myndigheten vill även få bättre uppfattning om volymerna.

– Vi vill kunna följa importen så att det inte finns stora flöden som smugglas. Poängen är att e-cigaretter ska tillverkas inom det regelverk vi har, men syftet med den nya lagstiftningen är inte primärt att bedöma om de är skadliga eller inte, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Det görs på andra sätt, som när vi noga följer signalerna från USA i nära samarbete med andra myndigheter inom EU.

Länk till Jama Open Network artikel om bruk av e-cigaretter i Sverige.

LOTTA FREDHOLM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev