Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Rökförbud ger renare lungor

Publicerad: 29 oktober 2008, 20:32

Rökförbud ger renare lungor

Svenska ickerökare har den lägsta andelen kolmonoxid i utandningsluften inom EU. Rökförbudet på krogarna kan vara en bidragande orsak.


Kolmonoxid försämrar blodets syretransporternade förmåga och riskerar att skada blodkärlen. Gasen är osynlig och finns bland annat i cigarettrök. Både rökning och passiv rökning leder till att ämnet hamnar i lungorna.

Mätningarna av 340 000 personers utandningsluft har gjorts inom ramarna för EU-kommissionens antirökkampanj Help. Slutrapporten om projektet visar att svenska ickerökare i genomsnitt har 1,7 ppm kolmonoxid i blodet. Motsvarande medelvärde för samtliga EU-länder är 3,5 ppm.

– Vi har ju en lägre frekvens rökare än i omvärlden. De allt fler rökfria miljöerna i Sverige bidrar säkert också till att exponeringen för passiv rök är liten i Sverige. Rökförbuden respekteras sannolikt också bra i vårt land, säger Göran Boëthius, ordförande i föreningen Läkare mot tobak, i en kommentar.

Rapporten från Help visar även att halterna av kolmonoxid i utandningsluften är på väg ned inom hela EU. Orsaken tros vara att flera länder har skärpt sin lagstiftning och infört fler helt rökfria miljöer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev