Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

RS-virus orsakar inte astma enligt omfattande studie

Publicerad: 7 juli 2009, 12:53

Infektion med RS-virus pekas ofta ut som orsak till astma hos barn. Men nu tyder en stor dansk studie på att så inte är fallet.


Att RS-virus är associerat till astma är klarlagt. Hur associationen ser ut är däremot mer osäkert. Danska forskare har därför undersökt data för samtliga tvillingar som fötts i Danmark mellan 1994 och 2000 och som varit inlagda på sjukhus för infektion orsakad av RS-virus.

Forskarna prövade olika statistiska modeller för orsakssamband och fann att en modell som tyder på en genetisk koppling mellan allvarlig RSV-infektion och astma hade starkt stöd. Den statistiska analysen visade att en sådan modell stämde signifikant bättre överens med data än en modell där svår RSV-infektion var orsaken till astma.

– Studien är ett tungt argument för att barn som insjuknar i allvarlig RSV-infektion och senare även astma har en genetisk predisponering som ökar risken för båda dessa tillstånd, säger Göran Wennergren, professor i pediatrik vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Både tidigare finska studier och studier som Göran Wennergrens forskargrupp utfört i Sverige har pekat i samma riktning som den nya studien.

– Det här stämmer med iakttagelser att även barn som insjuknar på liknande sätt med andra förkylningsvirus har ökad risk för framtida astma. Sammantaget så verkar det inte som att det är viruset som orsakar astman utan att vissa barn har ökad risk för både astma och för att insjukna allvarligt på grund av infektion med vissa luftvägsvirus, säger Göran Wennergren.

Den danska studien är publicerad i tidskriften American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Läs abstract:

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2009; 179: 1091-1097

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev