Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Så får du högsta räntan

Publicerad: 13 juni 2007, 16:22

Slaget om bankkunderna har bytt arena. Tidigare har bolån och sänkta mäklararvoden vid aktieaffärer stått i fokus. Nu slåss bankerna med förbättrade villkor för sparkonton, skriver Hans Bolander på tidningen Privata Affärer.


Danske Bank, SBAB och Parex Bank är några som vässat räntevapnet nyligen.

– Vi ska ha bättre villkor än storbankerna och ligga i nivå med de bästa nischbankerna, säger Danske Banks Sverige-vd Mats Torstendahl.

Därför har banken introducerat sparkontot XL, ett konto som ger 4 procent i ränta under första året för den som öppnar kontot före fredag, den 15 juni. Den första insättningen måste vara 50 000 kronor. Taket för att få lockräntan på 4 procent är 250 000 kronor. Den som sätter in mer får kontots normala ränta, i dagsläget 3,4 procent.

– Höjer Riksbanken räntan följer vi naturligtvis efter med en lika stor höjning. Vi vill flytta fokus från bolån till sparräntor i banken, säger Mats Torstendahl.

Och visst behövs det krafttag på sparränteområdet. Många banker har länge haft alltför usla sparräntor, vilket har fått kunderna att reagera genom att öppna konton hos nischbanker och kredit­marknadsbolag.

En Temo-undersökning, utförd på Danske Banks uppdrag, visar att varannan person är missnöjd med den sparränta de får i dag. Hela 63 procent kan tänka sig att byta bank för att få bättre sparränta.
Många har också en rejäl slant på banken. Varannan person i undersökningen räknar med att de nu eller inom det närmaste halvåret har 50 000 kronor som ska placeras på ett konto.

Sammanlagt handlar det om hela 700 miljarder kronor som svenska folket har på bankkonton. Kan alla förbättra sin avkastning med en enda procentenhet får spararna, efter skatt, nästan 5 miljarder kronor mer i plånboken – pengar som annars bidrar till att pumpa upp bankernas vinster.

Den lettiska banken Parex har under våren också använt sig av höga lockräntor under en begränsad period. På sparkontot med rörlig ränta i Parex Bank får du 3,8 procent. Fria kontantuttag gäller, men med sju dagars varsel, annars blir det en avgift på 0,5 procent av uttaget belopp. Parex Bank erbjuder också sparkonton i olika valutor, till exempel euro, amerikanska dollar, pund och yen.

Räntorna varierar beroende på valutan. Bäst ränta ger ett konto i australiska dollar med 6 procent. Som sparare ska du dock vara medveten om att en hög ränta i utländsk valuta inte behöver vara en god affär, eftersom du tar en rejäl valutarisk.

En ny aktör i kampen om våra sparslantar är det statligt ägda bolåneinstitutet SBAB som har startat två olika konton. Det vanliga sparkontot ger 3,12 procent i ränta från första kronan och fria uttag. Bäst villkor har SBAB-kontot, som är öppet för den som har ett bolån på minst 1 miljon kronor hos bolaget. Här är sparräntan 3,87 procent.

Statliga Riksgälden är däremot ingen duvunge när det gäller att locka till sig sparslantar från svenska folket. Här finns en uppsjö av konton med rörlig respektive fast ränta. Den rörliga räntan ligger nu på 3 procent.

Riksgälden satsar också hårt på att marknadsföra sina premieobligationer. Det nya lånet, 07:1, ger en garanterad vinst på 1,2 procent per år för den som köper en hel serie på 50 premieobligationer à 1 000 kronor. Det motsvarar en bankränta på 1,7 procent före skatt. På köpet har du chans till extra vinster.

Sista försäljningsdag var den 29 maj, men obligationerna lär inom kort finnas att köpa på andrahandsmarknaden.

För den som letar efter bra räntor finns också flera kreditmarknadsbolag. Eftersom kontrollen över dessa är sämre än mot bankerna är det extra viktigt att kolla om den statliga insättningsgarantin gäller. Det gör du hos Insättningsgarantinämnden, IGN. En lista på godkända bolag finns på hemsidan www.ign.se.

En slamkrypare när det gäller garantin är att den inte gäller alla konton. Garantin omfattar ”insättningar som är nominellt bestämda tillgodohavanden och som är tillgängliga med kort varsel”.

Enligt nämnden innebär det att man ska kunna få ut sina pengar inom en månad och att uttagsavgiften inte får vara för hög. Det senare kravet är uppfyllt om:

- Uttagsavgiften inte överstiger 10 procent av summan av insättningarna och den ränta som genererats på kontot.

- Uttagsavgiften inte överstiger summan av den ränta som genererats på kontot samt 5 procent av de insättningar som gjorts.

Det innebär exempelvis att Parex Banks bästa ränta, 4,5 procent med ett års bindningstid på ett kapitalkonto, omfattas av garantin då uttagsvillkoren för förtida uttag inte kolliderar med IGN:s regler.

Hans Bolander

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev