Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Så ser vården på vården

Publicerad: 13 april 2016, 10:30

Dagens Medicin har kollat vad verklighetens vårdpersonal tycker om de aldrig upphörande sjukhusserierna.


Kollar du på sjukhusserier?

Khaled Rasmy, ST-läkare på Skånes universitetssjukhus och vårdcentralen i Arlöv.
– Ja, jag tycker det är väldigt intressant. Jag har följt en dansk dokumentärserie, Redningskvinder, om barnmorskor och läkare, som även intervjuas. Det är också bra att följa vad som händer med folk på gatan, innan de kommer in på akutmottagningen.

Erik Lindström, läser termin två på sjuksköterskeprogrammet, Umeå universitet.
– Nej. Jag tycker det är jätteointressant. De ger en ganska stereotyp bild, till exempel att alla sjuksköterskor är kvinnor och alla läkare män. Visst, majoriteten av sjuksköterskorna är ju ­kvinnor, men inte alla. Men reality shows känns mer på riktigt, jag har kollat på Akuten som visar ett dygn på en akutmottagning i Storbritannien.

Barbro Fridén, sjukhus­direktör Sahlgrenska ­universitetssjukhuset.
– Jag har bara sett House. Den var rolig, för han var så cynisk. Den medicinska porträtteringen var ju lite udda. Så kallat sanna serier ser jag inte, där man går in i sjukhusmiljöer. Patienten är nästan alltid i underläge, det kan inte vara rätt att exponera någon så.
Du skulle inte släppa in ett tv-team på Sahlgrenska?
– Inte rakt av, då får de verkligen definiera vad de vill göra, det ska finnas möjlighet för patienten att backa. Men att bara gå in och filma på akuten, absolut inte. Jag förstår intresset, det är jättemycket dramatik, jättemycket starka känslor, det är något större än en själv.
Vissa läkare som deltagit i dokumentära serier har motiverat det med att det kan bidra till att öka förtroendet för vården?
– Men positiv marknadsföring är ju inte vårt syfte. Syftet är att ta hand om patienten.

Sylvia Kalju, ambulanssjuksköterska i Kungälv.
– När man jobbat länge i sjuk­vården så ser man alla fel de gör på tv, till exempel att de inte sitter bältade i ambulansen. Men det är ändå positivt att man kan synliggöra vår verksamhet.
– Jag har faktiskt varit med i en film där vi skulle göra produkt­placering av ett skärverktyg som man klipper upp kläder med. En kollega säljer det. Men filmen var ganska dålig, tycker jag.

Jessica Östberg, sjuksköterska på njurmedicin- och dialys­avdelningen, Norrlands universitetssjukhus, jobbar just nu fackligt heltid.
– För 20 år sedan gick serien ER, Cityakuten. Då läste jag till sjuksköterska och vi brukade sitta ett gäng ur samma klass med lite kurs­litteratur och utreda vilka diagnoser personerna hade. Vi tyckte nog att den var ganska verklighetstrogen, men jag vet inte vad jag skulle tycka i dag.
– Jag följer också Akuten som utspelar sig på ett jättestort sjukhus i London. Det är på riktigt och jättespännande. Det är intressant att se hur vården fungerar i ett annat land, det verkar väldigt väl­organiserat.

Katrin Hruska, akutläkare och ordförande i Swedish Society for Emergency Medicine.
– Nej. Jag kollade på Cityakuten för tio år sedan. Då var det spännande men det var också tidigare i min karriär.
– Jag undviker aktivt alla reality-serier, både brittiska och svenska. Jag tycker att det är väldigt jobbigt att titta, det är vinklat på ett sätt som gör att jag inte känner igen mig. Realityserierna är så mycket ur sjukvårdens perspektiv. Om det var mer ur patientens perspektiv skulle jag kanske känna att det tillförde mer.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev