Luftvägarna
Sahlgrenskas labb överbelastat
Publicerad: 1 juli 2020, 09:40
Foto: Filip Bergquist/Bildbyrån
Den snabba provtagningsökningen i Västra Götalandsregionen har ställt till det för labbet på Sahlgrenska som helt enkelt inte mäktar med. Fler prover måste nu analyseras externt.
De senaste veckorna har regionerna skalat upp coronatestningen rejält. I Region Stockholm erbjuds till exempel invånarna både antikroppstest och test för pågående infektion, något som lett till vissa tekniska problem.
Även i Västra Götalandsregionen, där alla vuxna med symtom ska kunna boka provtagning för pågående infektion, har de snabba omställningen medfört problem.
Vid avdelningen för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska, som analyserar proven, blev arbetsbelastningen så stor att en skyddsrond nyligen genomfördes, något som Göteborgs-Posten rapporterat om.
Magnus Lindh, som är professor och överläkare på labbet, konstaterar att det kom lite som en överraskning att primärvården lyckades skala upp provtagningen så snabbt. För att få en rimlig arbetsbelastning försöker de nu att få vårdcentralerna att ta prov och beställa analys på det sätt som redan använts för provtagning av personal i primärvården den senaste månaden. De proverna analyseras av forskningslabbet SciLifeLab, i Stockholm som ställt om sin verksamhet till coronadiagnostik.
– De hanterar ingen patientdata, därför krävs det lite speciell it-logistik. Ganska många vårdcentraler har varit följsamma, men vissa skickar fortfarande proverna hit och det skapar problem eftersom vår analyskapacitet överskridits, säger Magnus Lindh.
Sahlgrenskas labb är ett av flera i regionen som analyserar prover. Andra labb finns i Skövde, Borås och Trollhättan.
– Alla har fått en kraftig ökning av antalet prov från vårdcentraler som inte skickar enligt den nya logistikmodellen.
De lokala labbens kapacitet bör enligt Magnus Lindh i första hand gå till de mest brådskande proverna, det vill säga de som kommer från patienter på sjukhusen. Men när proverna “väller in” är det svårt att sålla eftersom det är svårt att se skillnad på de som kommer från sjukhusen och de som kommer från vårdcentralerna.
En annan försvårande omständighet är att det till de effektivaste testerna är brist på reagens, därför måste mer arbetskrävande tester användas.
Förutom att skicka prover till Stockholm, övervägs även möjligheten att utöka samarbetet med ett externt labb i Göteborg. Dessutom undersöks möjligheten att skicka vissa prover till Tyskland.
Labbet analyserar även prover som inte är coronarelaterade. De påverkas i begränsad utsträckning.
– Transplantationsrelaterade prover körs som vanligt, och även prov där det finns misstanke om hjärnhinneinflammation. Det vi glesar ut lite är vissa prover för kroniska infektioner som hiv och hepatit, där snabba svar inte är lika viktigt, säger Magnus Lindh.
Han är kritisk till den snabba utrullningen som han till viss del tycker har politiska förtecken. Det finns inget självändamål med ökade tester om man inte har en plan för hur resultaten ska användas, resonerar han.
Än så länge erbjuder regionen inte fria antikroppstester, men enligt regionens webbsajt planeras det för antikroppstest till allmänheten. Dessa prover är enligt Magnus Lindh inte lika komplicerade att analysera och går i större grad att automatisera.