Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Säsongsvaccin ökade risken att få svår svininfluensa

Publicerad: 7 April 2010, 13:08

Att tidigare ha blivit vaccinerad mot säsongsinfluensa ökade risken för unga att drabbas hårt av den pandemiska influensan  A(H1N1).


Det är resultatet av fyra observationsstudier från Kanada, som publiceras i tidskriften PLoS Medicine.

Bakgrunden är att det redan under våren 2009 uppstod misstankar om att så kallat trivalent inaktiverat vaccin, mot säsongsinfluensan 2008-2009 kunde vara associerat till en ökad risk för den pandemiska influensan. Flera epidemiologiska studier inleddes i Kanada för att utreda sambandet.

Nu presenteras beräkningar från fyra studier med totalt 1 226 laboratorieverifierade fall av svininfluensa och 1 505 kontroller. De indikerar att personer som fått vaccin mot säsongsinfluensan hade en ökad risk att behöva sjukvård för den pandemiska influensan under sommaren 2009. Risken var mellan 1,4 och 2,5 gånger så stor för dem som fått säsongsvaccinet jämfört med övriga.

Forskarna bakom studien, som är knutna till bland annat British Columbia Centre for Disease Control i Vancouver, skriver dock att sambandet måste studeras närmare och att det kan finnas faktorer som dessa studier inte tagit hänsyn till.

Läs abstract:

PLoS Medicine, publicerad online den 6 april 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev