Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Sigbjörn-striden kan spräcka alliansen i Västernorrland

Publicerad: 9 februari 2011, 12:24

Sigbjörn-striden kan spräcka alliansen i Västernorrland

Foto: Jacomina Beertema och Sigbjörn Olofsson. Foto: Håkan Nordlöf

Toppkonflikten i Västernorrland kan få allvarliga konsekvenser. Alliansen kan spricka, säger Folkpartiet och moderata röster menar att antingen landstingsrådet eller sjukhusdirektören måste gå.


Efter en lång tids konflikt krävde landstingsrådet Per Wahlberg (M) fred mellan sin partikollega landstingsrådet Jacomina Beertema och sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson.

Efter några veckor kom ett pressmeddelande där Jacomina Beertema bad om ursäkt och backade från sitt vallöfte om att avsätta Sigbjörn Olofsson. Därmed skulle konflikten vara ur världen och landstinget få arbetsro.

Så blev det inte. I förra veckan gick Sigbjörn Olofsson till hårt angrepp mot Jacomina Beertema i sjukhusets årsberättelse och konflikten verkar därmed vara i full gång igen.

Men nu kräver Folkpartiet fred i toppen och hotar att spräcka den styrande landstingsmajoriteten. Enligt SVT:s Mittnytt ger de moderaterna en månad på sig att lösa konflikten.

– Jag utesluter inte att vårdalliansen spricker på den här frågan, säger Sven-Åke Vest, gruppledare för Folkpartiets fullmäktigegrupp.

Kanalen rapporterar också att Moderaternas gruppledare i landstingsfullmäktige, Rodney Engström, kallat till ett krismöte inom gruppen.

Han tror enligt kanalen på en lösning där både Sigbjörn Olofsson och Jacomina Beertema blir kvar på sina poster. Men det finns andra åsikter inom partiet.

– Det är inte uteslutet att Jacomina Beertema träder tillbaka. Alternativet är att Sigbjörn Olofsson går, men det är en lösning som är ekonomiskt ofördelaktig för landstinget, säger Kerstin Svensson (M), landstingsstyrelseledamot från Sollefteå, till kanalen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev