Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Sjukdomsbesked motiverar till livsstilsförändringar

Publicerad: 10 februari 2009, 09:48

Sjukdomsbesked motiverar till livsstilsförändringar

Patienter som fått besked om ny sjukdom kan ha lättare att sluta röka och gå ner i vikt, enligt en ny studie.


Amerikanska forskare har analyserat data om överviktiga individer och rökare som deltagit i undersökningen Health and Retirement Study, en longditudinell studie av hälsan hos äldre och medelålders individer i USA.

Syftet var att ta redan på om livsstilsåtgärder var särskilt effektiva i samband med att en individ fått en diagnos för en ny sjukdom.

I studien följdes totalt 20 221 överviktiga individer under 75 år och 7 764 rökare under perioden 1992–2000. Nya uppgifter om studiedeltagarnas hälsostatus rapporterades vart annat år, och vid varje nytt datainsamlingstillfälle undersökte forskarna om studiepersonerna gått ner i vikt eller slutat röka jämfört med det förra insamlingstillfället.

Sannolikheten för personer som fått en ny diagnos för stroke, cancer, lungsjukdom, hjärtsjukdom eller diabetes att ha slutat röka var 3,2 gånger större jämfört med dem som inte fått någon av de aktuella diagnoserna. Sannolikheten var 6 gånger högre bland rökare som fått fler än en ny diagnos.

De överviktiga som fått en ny diagnos för lungsjukdom, hjärtsjukdom eller diabetes tappade i genomsnitt 0,35 BMI-enheter mer jämfört med individer som inte drabbats av någon av de tre diagnoserna. De individer som fått en ny diagnos för diabetes tappade 0,6 enheter jämfört med kontrollgruppen.

Forskarna, som bland annat är verksamma vid Yale School of Medicine i New Haven, Connecticut, konstaterar att det kan finnas ett ”window of opportunity” att ändra hälsobeteende i samband med nya diagnoser. Framförallt gäller det rökstopp, menar de.

Studien publicerades i går, måndag, i Archives of Internal Medicine.

Archives of Internal Medicine, 2009; 169: 237–242

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev