Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Skatteverket granskar vårdbolag

Publicerad: 22 mars 2012, 09:15

Skatteverket har påbörjat en stor granskning av privata vårdbolag på uppmaning av finansministern.


Efter att det har blivit känt att vissa bolag inom välfärdssektorn bedrivit avancerad skatteplanering gav finansminister Anders Borg (M) i november Skatteverket uppdraget att gå igenom hur bolagen inom vård, skola och omsorg sköter sig.

Dagens Industri skriver att 550 privata bolag nu granskas fram till årsskiftet. Av dem räknas ett 60-tal som större företag.

– Det här är en stor insats från vår sida. Vi har tillsatt motsvarande 30 heltidstjänster för att jobba med det här under året, säger Margareta Nyström som leder granskningen till tidningen.

Utredarna ska särskilt titta på hur ränteavdragen utnyttjas. Bland andra Carema har genom ett kryphål i lagen kunnat göra ränteavdrag som har inneburit miljarder i uteblivna skatteintäkter. Skatteverket ska också titta närmare på incitamentsprogram till ledningen i bolagen.

– Vi ska också utreda om ägarformen har påverkat var vinsterna i bolagen hamnat. Väljer man exempelvis att skicka vinsterna utomlands eller inte? säger Margareta Nyström till Dagens Industri.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev